Innehållsförteckning
Har man rätt att gå på mödravård på arbetstid?
Svar: Inom kommuner och regioner har anställda som är blivande föräldrar rätt till ledighet med bibehållen lön för besök på mödravårdscentral upp till två gånger, om det är nödvändigt att besöket sker under arbetstid.
Hur fungerar veckovila?
En anställd har rätt till minst 36 timmars ledighet varje sjudagarsperiod, s k veckovila. Denna vila ska vara sammanhängande och om möjligt förläggas till veckoslutet. Perioden på sju dagar är oftast den samma som en kalendervecka men kan även utgöras av en annan period, t ex lördag till fredag.
Har man rätt att gå på ultraljud på arbetstid?
7 Får jag göra ultraljud på arbetstid? Det finns ingen rätt i lagen att besöka mödravården på arbetstid. Båda föräldrarna får dock ta ut föräldradagar för att delta i sådana besök eller i föräldrautbildning.
Får man gå på röntgen på arbetstid?
SVAR: Om läkarbesök nödvändigtvis måste ske under arbetstid får arbetstagare göra sådana för efterbehandlingar och röntgen- eller skärmbildsundersökningar. Samma rätt finns vid förstagångsbesök hos tandläkare, vid akut sjukdom eller olycksfall. Under sådan ledighet utges ersättning som motsvarar 100 procent av lönen.
Får arbetsgivaren neka läkarbesök?
Lagen om anställningsskydd (LAS) ger inte några direkta rättigheter åt arbetstagare att gå på läkarbesök på arbetstid utan detta är något som arbetstagare och arbetsgivare avtalar om. Om ni inte har något kollektivavtal får du gå in och titta på det enskilda avtalet och se om det finns utrymme för att gå på läkarbesök.
Vad innebär 36 timmars veckovila?
Arbetstagare ska ha minst 36 timmars sammanhängande ledighet varje vecka. Veckovilan ska så långt som möjligt ligga under veckoslutet. Till veckovila räknas inte beredskapstid, när arbetstagare ska stå till arbetsgivarens förfogande på hemmaplan för att vid behov utföra arbete.
Får jag ta ledigt från jobbet för ultraljud?
Att en anställd även har rätt till ledighet från arbetet vid besök hos mödravård och föräldrautbildning framgår i föräldraledighetslagen. I 5 § 2 st. föräldraledighetslagen regleras att en förälder har rätt till hel ledighet medan föräldern får hel föräldrapenning i enlighet med 12 kap socialförsäkringsbalken.
Vad är sammanlagd arbetstid och övertid?
Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka.
Vad är ordinarie arbetstid?
Ordinarie arbetstid är högst 40 timmar per vecka. Du har rätt till ett schema minst två veckor i förväg och arbetsgivaren måste föra anteckningar om jourtid, övertid och mertid. Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader.
Hur länge ska arbetstiden vara sammanlagd?
Den sammanlagda arbetstiden (ordinarie arbetstid och övertid) får vara högst 48 timmar per vecka i genomsnitt under fyra månader. Alla anställda ska ha minst elva timmars nattvila (sammanhängande ledighet) varje dygn och minst 36 timmars sammanhängande veckovila utan beredskapstid varje vecka. Arbetstidslagen ger också rätt till raster och pauser.
Vad är ordinarie arbetstid för tjänstemän?
Ordinarie arbetstid för tjänstemän är högst 40 timmar per helgfri vecka enligt de flesta kollektivavtal, men det är vanligt med företagsavtal med kortare arbetstid. Kollektivavtal reglerar också vilken ersättning som gäller för övertidsarbete, jourtid och beredskap samt arbete på obekväm arbetstid.