Ny

Har vi mjukt vatten?

Har vi mjukt vatten?

Olika delar av Sverige har olika hårt vatten, men ca 80 % av Sverige har mjukt vatten. Områden med kalkhaltiga bergarter har ofta hårt vatten. Vattnet klassas som hårt, medelhårt eller mjukt beroende på hur mycket kalciumoxid (en typ av salt) det innehåller.

Vilka kommuner har hårt vatten?

På många platser och särskilt i landets kalkrika områden är dricksvattnet i de kommunala ledningarna hårt. Exempel på regioner med naturligt hårt grundvatten är Uppsalaslätten, Öland, Gotland och större delen av Skåne.

Vart finns hårt vatten?

Skåne har hårt vatten, utom i storstäderna, och Öland och Gotland har också hårt vatten. Tvärtom är det i Stockholm och Göteborg där vattnet är mjukare, Göteborgarnas vatten ligger på cirka 3 °dH. Arvika och Kalix är platser med mycket mjukt vatten, cirka 1 °dH.

Vad är skillnaden mellan hårt och mjukt vatten?

Vattnets innehåll av kalcium och magnesium avgör hårdhetsgraden. Ju mindre mängd av ämnena desto mjukare vatten. Ett mjukt vatten ökar risken för korrosionsangrepp medan ett hårt vatten kan ge kalkavlagringar t ex i ledningar och på porslin.

Hur vet man om man har mjukt vatten?

Vattnets hårdhet mäts i tyska grader som skrivs °dH och omnämns vanligen hårt (över 10 °dH), medelhårt (6-10 °dH) och mjukt (upp till 5 °dH). I tabellen nedan ser du vilken hårdhetsgrad det är på vattnet i din kommun eller kommundel.

Har vi mjukt eller hårt vatten?

Olika delar av Sverige har olika hårt vatten, men ca 80 % av Sverige har mjukt vatten. Områden med kalkhaltiga bergarter har ofta hårt vatten.

Har vi hårt eller mjukt vatten i Göteborg?

Dricksvattnet i Göteborg har följande värden: Vattenhårdheten är cirka 20-24 mg Ca/l eller 2,7-3,3 °dH (tyska hårdhetsgrader). Det innebär att man kan använda den lägsta doseringen vid disk och tvätt. pH-värde på cirka 8,0. Alkaliniteten är på cirka 1,0 mmol/l (cirka 60 mg/l).

Hur vet man hur hårt vatten man har?

Ytvatten mjukt, grundvatten hårdare Vattnets hårdhet mäts i tyska grader som skrivs °dH och omnämns vanligen hårt (över 10 °dH), medelhårt (6-10 °dH) och mjukt (upp till 5 °dH). I tabellen nedan ser du vilken hårdhetsgrad det är på vattnet i din kommun eller kommundel.

Hur gör man mjukt vatten hårt?

Hårt vatten

  1. Fyll en hink med 10 liter vatten.
  2. Lös 3 g kalciumklorid (CaCl2) i vattnet. Mängden 3 g svarar mot cirka 3 kryddmått.
  3. Du har nu 10 liter vatten med cirka 15 °dH (15 tyska hårdhetsgrader).

Hur känns hårt vatten?

När du duschar i hårt vatten kan du med känslig hud i vissa fall märka dessa kalkutfällningar, kalken i vattnet lägger sig som en hinna över porerna på huden och täpper till, vilket i sin tur kan leda till klåda och rodnande hud.

Share this post