Ny

Hur ar halso- och sjukvarden organiserad?

Hur är hälso- och sjukvården organiserad?

I det svenska sjukvårdssystemet är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, landsting och kommun. Hälso- och sjukvården regleras i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men inom en rad områden finns speciallagstiftning som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter, är styrande för verksamheten.

Hur hälso- och sjukvården är organiserad i din region?

Förutom speciallagar som hälso- och sjukvårdslagen styrs regionernas verksamhet av kommunallagen (1991:900). Regionena har eget ansvar för den interna kontrollen av sin verksamhet. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ansvarar sedan 2013 för tillsyn inom hälso- och sjukvården.

Hur anmäler man till Patientnämnden?

För att få kontakt med patientnämnden kan du fråga vårdpersonalen där du har fått vård. Det ska också finnas information på regionens webbplats. Du kan ringa eller skriva till patientnämnden. Patientnämnderna tar emot klagomål på hälsovård och sjukvård som drivs av regioner, eller som har avtal med regionen.

Vad är HSN?

I Västra Götalandsregionen finns fem hälso- och sjukvårdsnämnder med politiskt utsedda ledamöter. Nämndernas uppgift är att verka för en god hälsa och vård på lika villkor. Fyra av nämnderna ingår i HRF distrikt västra Götaland.

Vem ansvarar för sjukvården i Stockholm?

Region Stockholms uppdrag och ansvar. Varje dag, dygnet runt ansvarar Region Stockholm för hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, och regional utveckling i Stockholms län. Region Stockholm har också i uppdrag att bidra till kulturlivet i länet.

Hur styrs sjukhusen?

Hälso- och sjukvården styrs av förtroendevalda politiker. I Västra Götalandsregionen tillämpas beställar- och utförarmodellen. Det innebär att de politiska uppdragen som ägare, beställare och utförare av hälso- och sjukvård har separerats och renodlats.

Hur hälso- och sjukvården är organiserad i Stockholm region?

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har ett nära samarbete med länets kommuner, som ansvarar för viss hälso- och sjukvård och omvårdnad. Tillsynsmyndigheter, andra regioner, funktionshinderrörelsen och pensionärsorganisationer är också viktiga samarbetspartner.

Share this post