Innehållsförteckning
Hur arbetar förskolan språkutvecklande?
Språkutvecklande arbetssätt God förmåga att tala, samtala, lyssna, läsa och skriva ger barn och elever möjlighet att lära, utvecklas och delta i olika sammanhang genom hela livet. I förskolan och skolan gäller det att möta barnet utifrån där det befinner sig.
Vad är en Språkstimulerande miljö?
Högläsning fyller många ändamål. Förutom att den är språkstimulerande, fantasi- eggande, underhållande och kulturbärande har den sociala och terapeutiska funk- tioner. Barn älskar att höra sagor och böcker många gånger. Upprepning betyder igenkännande och trygghet.
Hur kan vuxna ge barn intellektuell stimulans?
Så stimulerar du barnets hjärnutveckling
- Prata mycket med varandra. Språket är viktigt för att kunna fungera väl såväl intellektuellt som emotionellt.
- Spela och sjung. Musik utvecklar hjärnan.
- Uppmuntra lek långt upp i skolåldern.
- Öva motorik och rörelse.
- Rita och måla.
- Ge beröm.
Vad är viktigt för barns språkutveckling?
Vid högläsning övar sig barnen på att lyssna, vara uppmärksamma och koncentrerade. De får möta nya ord som berikar deras ordförråd och en bra hjälp är att använda sig av konkret material för att skapa större förståelse. Att lyssna på högläsning är en krävande aktivitet för barn.
På vilket sätt är språk kopplat till identitet?
Språket är en viktig del av vår identitet. Med hjälp av språket tänker vi på oss själva, talar vi om oss själva och förklarar vi för oss själva och för andra hur vi uppfattar omvärlden. Det är alltså viktigt att språket är adekvat som verktyg för att bygga upp oss själva.
Hur formas ett barns identitet?
Din identitet skapar du genom att förhålla dig till din omvärld på olika sätt. Med omvärld menas människor du möter, intryck du får och erfarenheter du gör. Sådant gör att du börjar se på dig själv i förhållande till det som du upplever och att du kan jämföra dig med omvärlden.