Innehållsförteckning [hide]
Hur beräknas skyddseffekt vaccin?
Ett vaccin med lägre skyddseffekt kan fortfarande ha ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Generellt för vacciner så brukar man bli mer lindrigt sjuk om man har vaccinerat sig jämfört om man inte gjort det. Inget vaccin ger 100% skydd. Det årliga influensavaccinet har som jämförelse en skyddseffekt kring 60%.
Vem ska vaccinera sig?
Till personer som är 18 år och äldre rekommenderas två doser vaccin med 3–7 veckors mellanrum, samt en påfyllnadsdos efter 3 månader. De personer som har ett nedsatt immunförsvar rekommenderas även en extrados efter ordination från behandlande läkare. Vaccinationen mot covid-19 är frivillig och kostar ingenting.
Hur starkt skydd ger en dos vaccin?
Vaccinationen skyddar både dig själv och andra Efter en vaccination bygger kroppens immunförsvar upp ett skydd mot covid-19. Men inget vaccin skyddar till hundra procent. Detta gäller för alla vacciner, inte bara de mot covid-19. Om du som är vaccinerad blir sjuk i covid-19 får du oftast bara en lindrig sjukdom.
Hur stort skydd efter första dosen?
Skyddseffekten hos samtliga godkända vacciner mot covid-19 är god. Alla vacciner skyddar effektivt mot sjukdomen samt svår sjukdom och död i covid-19. Skydd mot allvarlig sjukdom och sjukvårdskrävande covid-19 uppnås två veckor efter dos 2. Påfyllnadsdos rekommenderas för förstärkt skydd.
Vilka åldrar ska vaccineras?
Barn och unga. Alla som är 12 år och äldre erbjuds vaccination mot covid-19. Läs mer om vaccin mot covid-19 från 12 år hos Folkhälsomyndigheten.
När får riskgrupper vaccinera sig?
Barn från fyllda 12 år med vissa medicinska tillstånd, erbjuds vaccin mot covid-19 sedan juni 2021. Sedan december 2021 rekommenderas vaccination mot covid-19 barn med vissa medicinska tillstånd från 5 års ålder.
Vem får lov att vaccinera?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot covid-19 för personer som är 12 år och äldre.
Även om du varit sjuk i covid-19 är rekommendationen att du vaccinerar dig med de doser som rekommenderas. Då får du ett säkrare skydd. Din vaccination gör att du har mycket mindre risk att bli allvarligt sjuk och vaccinationerna minskar även smittspridningen i hela samhället.
Vilket skydd ger vaccin?
Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination med två doser (primärvaccination) för alla, även de som har haft covid-19 och en påfyllnadsdos när det är dags. Vaccinationen skyddar dig från att bli sjuk och minskar också risken att du smittar andra. Det bidrar till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt.
Vem får inte vaccinera sig?
kemoterapi, transplantation av benmärg eller andra organ eller höga doser av kortison) utgör kontraindikationer för vissa vacciner, exempelvis mot mässling, påssjuka, röda hund och vattkoppor eller orala vacciner mot tyfoidfeber.
Måste vårdpersonal vaccinera sig?
Den 27 oktober 2021 togs beslut att rekommendera en tredje dos av vaccin mot covid-19 till personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård.
Hur fungerar Pfizer vaccine?
Pfizer och BioNTech använder en teknik som kallas mRNA. Vacciner hjälper till att förebygga sjukdomar genom att stimulera immunsystemet att producera antikroppar mot ett specifikt ämne, så att en person efter att ha vaccinerats utvecklar skydd mot en specifik infektion.
Hur länge biverkningar Pfizer?
Vanligast är lokala biverkningar runt området där du har fått sprutan, som till exempel ömhet, svullnad och rodnad. Du kan även få muskelvärk, feber, huvudvärk och allmän sjukdomskänsla. Dessa är naturliga reaktioner från kroppens immunförsvar. I de flesta fall är reaktionerna milda och går över på någon dag.
Hur fungerar ett coronavaccinet? Förenklat förklarat så innehåller vacciner en försvagad eller inaktiv del av ett virus eller en bakterie. Innehållet kan inte orsaka sjukdomen utan vaccinet lurar istället din kropp att tro att den har dragit på sig en infektion – och immunförsvaret börjar tillverka antikroppar.
Hur mådde ni efter Pfizer?
Hur mår jag efteråt? Du kan få ont i armen, ont i huvudet och bli trött det första dygnet efter vaccinationen. Du kan också frysa, få feber eller få ont i lederna och musklerna. Det kallas biverkningar och är vanligt hos barn och vuxna som har fått vaccin.