Innehållsförteckning
Hur blandar man kimrök?
Kimrök är ett bra pigment att blanda med tjära för att erhålla en svart nyans. Vid tillverkning av svarttjära rör man ut 10-20% kimrök i t-sprit till en pasta och rör sedan ner lite tjära i taget tll önskad nyans. Kimrök är ett fett pigment och används främst till oljefärg.
Hur mycket kimrök?
Kimröken rörs med fördel först ut till en pasta i lite terpentin, annars finns risk för att tjäran blir grynig. Översatt till mindre mängd går det alltså åt 25 g kimrök till 1 liter trätjära.
Vilken pensel till Roslagsmahogny?
Måla Roslagsmahogny med styv naturborstpensel alternativt med spruta. Efterdra med pensel. Skydda växter, grund och andra delar som inte skall målas med Roslagsmahogny. Ta bort färgstänk med vatten och diskmedel.
Hur tillverkas färgpigment?
Vi använder oss av både organiska och oorganiska färgpigment. De oorganiska pigmenten är jordpigment och består av metallföreningar som hämtats ur jorden och framställs genom krossning och bearbetning av stenmaterial eller på syntetisk väg.
Hur ofta måla med Roslagsmahogny?
Önskas en mer täckande yta målas ytan flera gånger. Roslagsmahogny har en unik förmåga att tränga djupt in i träet och ge en vattenavvisande matt yta. En underbar doft av tjära finns med under några veckor men avtar något med tiden.
Är Roslagsmahogny bra?
Vid impregnering av altaner, trädäck, bryggor och andra konstruktioner där man vill ha en behandling som tränger in i virket passar roslagsmahogny mycket bra. Jämfört med konventionell ”träolja” har tjärolja och roslagsmahogny ett överlägset skydd mot röta, torrsprickor och påväxt.
Hur snabbt torkar Roslagsmahogny?
Torktiden kan variera mellan ett par dagar upp till ett par veckor beroende på väderförhållanden och vad för slags trä man behandlar. Färdigblandad Roslagsmahogny finns att köpa i vår webbshop eller i butik och finns i 1, 3 och 10 liter.
Hur gör man en tjärdal?
Att göra en tjärdal är inget man gör hux flux. Det är en process som tar fyra år. Tre år i rad ska stammen barkas så att en barkremsa lämnas kvar på norrsidan. Då man barkar stammen producerar trädet mera kåda och det är kådan som blir tjära då man bränner den sakta i en tjärdal.