Innehållsförteckning
Hur blir man en programmerare?
Programmeringsutbildningar finns inom högskola, yrkeshögskola och privat och man kan till och med vara självlärd programmerare. Men vill du gå högskola finns det kandidatprogram inom datakunskap på de flesta högskolor och universitet.
Vem kan bli programmerare?
Programmerare kan ha väldigt olika utbildningar i bagaget, en del är mer eller mindre självlärda, men allt oftare efterfrågar arbetsgivare att den som söker anställning som programmerare ska ha en eftergymnasial utbildning från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola.
Är programmering något för mig?
När man lär sig programmering får man så mycket på köpet som man kanske inte alltid tänker på, exempelvis logiskt tänkande och att lära sig att på ett strukturerat sätt angripa problem. Detta kan man ha nytta av i flera sammanhang, både på jobbet och i privatlivet.
Vad ska man läsa om man vill bli programmerare?
Systemutvecklare/programmerare har oftast en högskoleutbildning med datainriktning, till exempel en civilingenjörsutbildning med datainriktning eller en systemvetenskaplig utbildning. Det kan vara ett bra val att läsa Teknikprogrammet på gymnasiet för den som vill bli systemutvecklare.
Vad är programmering bra för?
Programmering används för att kunna lösa problem med hjälp av en dator. Man skriver in instruktioner för hur problemet ska lösas, på ett språk som datorn förstår. Alltså ett så kallat programmeringsspråk eller programspråk.
Är det svårt att jobba som programmerare?
Så, till dig som vill bli programmerare: Kom ihåg att det just nu kan vara tufft att hitta ett jobb. Inom bara några år kommer det vara stor brist på it-kompetens, och dina kunskaper kommer vara högt eftertraktade. Det krävs ett genuint intresse för att lyckas som systemutvecklare.
Hur är det att läsa programmering?
Att börja plugga programmering är till en början som att lära sig ett helt nytt språk. Det handlar mycket om att hitta rätt tänk och förstå hur saker och ting hänger ihop. Här har du som är envis och tycker om problemlösning en stor fördel! Det finns massor av olika programmeringsspråk som du kan välja att plugga.
Hur många utvecklare finns i Sverige?
Om man slår ihop kategorierna mjukvaru- och systemutvecklare, systemanalytiker, it-arkitekter, utvecklare inom spel och digitala media, systemtestare och testledare, systemförvaltare, it-säkerhetsspecialister och övriga it-specialister så finns det 104 238 personer inom de här yrkena 2015.