Ny

Hur blir man legitimerad larare?

Hur blir man legitimerad lärare?

För att få en legitimation krävs att du har en behörighetsgivande lärarexamen, förskollärarexamen eller fritidspedagogexamen. Utgångspunkten är att innehållet i din examen styr vilka behörigheter du får i din legitimation. En examen kan resultera i fler behörigheter än de som står i ditt examensbevis.

Vad krävs för att undervisa i Svenska som andraspråk?

För att bli behörig att undervisa i svenska som andraspråk krävs, utöver giltig lärarlegitimation, följande antal poäng i ämnet:

  • 30 hp för undervisning på SFI och i grundskolan åk 1-6.
  • 45 hp för undervisning på grundläggande vuxenutbildning och i grundskolan åk 7-9.
  • 90 hp för undervisning på gymnasienivå

Hur länge läser man SVA?

Båda ämnen – svenska och svenska som andraspråk – motsvarar varandra. Eleven läser därför svenska som andraspråk så länge som eleven anses behöva svenska som andraspråk. Och ”när tanke och språk är på samma nivå” kan eleven övergå till svenska.

Vad kan man jobba med om man har jobbat som lärare?

En lärarutbildning öppnar många dörrar, både inom och utanför skolan/förskolan. Några sätt att utvecklas inom sitt yrke kan exempelvis vara karriärtjänster inom skolan, rektorsuppdrag, arbeta med skolutveckling eller att forska.

Hur lång tid tar det att få legitimation lärare?

Hur lång tid tar det innan jag får mitt beslut? Skolverket hanterar alla ansökningar i den ordning de kommer in till oss. Om du har en svensk examen är handläggningstiden normalt cirka 4-6 veckor, oavsett om du ansökt om lärarlegitimation eller förskollärarlegitimation.

Vad krävs för att jobba på sfi?

För att bli Behörig SFI-lärare, behöver man ha minst 180 högskolepoäng (och av dem minst 90 högskolepoäng i ämnet Svenska som andraspråk) för att sedan läsa KPU, Kompletterande Pedagogisk Utbildning, som är en 90 hp-utbildning = tre terminer på heltid.

Hur mycket får man Lärarlönelyftet?

Lärarlönelyftet kan omfatta runt 60 000 lärare. Skolhuvudmännen kan rekvirera ett genomsnitt om 3000 kr i månaden för dessa lärare som sedan fördelas lokalt. Arbetsgivarna/huvudmännen bestämmer hur många lärare som uppfyller kriterierna, och hur mycket de ska få i höjd lön.

Hur länge pågår Lärarlyftet?

Lärarlyftet II pågår till och med 2016. Lärarförbundet anser att villkoren för de som deltar måste förbättras och att satsningen borde permanentas.

Share this post