Innehållsförteckning
Hur förs egenskaper vidare?
För att förstå hur egenskaper ärvs behövs kunskap om kromosomer. Vi människor har de flesta av våra gener förpackade i 46 kromosomer, 23 har ärvts från vardera förälder. Två och två bildar de 23 kromosomerna som ärvts från varje förälder homologa kromosompar som innehåller samma gener.
Vad kännetecknar individer med samma genotyp?
Genotypen är en individs exakta genetiska egenskaper (dess genom), vanligen i form av DNA. Allt friskt DNA innehåller ett ”recept” för hur den så kallade fenotypen ska formas. Om två individer har identisk genotyp kallas de isogena. (Detta förhållande kan observeras hos bland annat kloner och enäggstvillingar.)
Hur egenskaper hos individer förs vidare genom generationer?
Det finns två typer av egenskaper i arvsanlagen, recessiva och dominanta. För att de dominanta egenskaperna ska föras vidare, räcker det med att den ena föräldern har dem. Om en recessiv egenskap ska kunna träda fram måste båda föräldrarna ha den, eller ha anlag för den.
Hur förs arvet vidare?
Varje individ ärver hälften av sin genuppsättning från sin moder och den andra hälften från sin fader. Generna styr alltså om man föds med bruna, gröna eller blå ögon, blont, brunt, rött eller svart hår och så vidare. De speciella gener som styr mitokondrierna som finns i våra celler ärvs i regel bara på mödernet.
Vad kodar generna för?
Genen är en enhet för information om ärftliga egenskaper, som ärvs från föräldrar till avkomman. En biologisk gen kodar för ett visst protein; genen är ett slags recept på ett visst protein. Människan har ca 22 000 gener, fördelade på de olika kromosomerna.
Varför är gener parvis?
Människan har 46 stycken olika kromosomer. 23 av dessa kromosomer har individen fått från sin ena förälder och de andra 23 från sin andra förälder. Kromosomerna är parvis lika, på så vis att de 23 kromosomerna från modern innehåller samma gener som de 23 kromosomerna från fadern.