Innehållsförteckning
Hur forskar man historia?
Vi har ett treårigt kandidatprogram, med fokus på praktisk historia. Vi har en tvåårig mastersutbildning i ämnet historia, där studenten har möjlighet att göra praktik. Du kan studera historia inom ramen för lärarprogram eller som fristående kurs för att bli verksam inom läraryrket.
Är det viktigt att studera historia?
”Historien är viktig för att förstå varifrån vi kommer och varför det ser ut som det gör i dag. Vi kan inte undfly historien, vi måste förhålla oss till den, för att försöka förstå vilka vi är. Utan kunskap om historien är det mycket svårt att navigera i samtiden.”
Hur går historikerna till väga när de forskar om det förflutna?
Det finns historiker som menar att det är omöjligt och förmätet att försöka etablera denna sorts helhetsförståelse. Dessutom finns det faktiskt också de som menar att kunskap om partikulära fall i det förflutna saknar egentligt in- tresse och bara kan försvaras om kunskapen har bäring på nuet.
Hur vet vi det vi vet om historien och det förflutna?
Eftersom vi inte automatiskt minns vad som hänt, måste historikerna leta efter spår som det förflutna lämnat kvar. Dessa spår brukar kallas för källor. Vår kunskap om det förflutna bygger alltså på att vi har hittat källor som visar att saker och ting har hänt i det förflutna.
Hur kan vi veta det vi vet om historien?
Historia är vår tids berättelse om dåtiden. Men hur vet vi det vi vet om saker som hände innan vi föddes? Då måste vi använda historiska kvarlevor – källmaterial som har sparats i arkiv och på museer. I den här uppgiften ska du ta reda på vad ett källmaterial kan berätta för oss om historien.
Vad är en Idehistoriker?
Utgångspunkten för den idéhistoriska forskningen är att idéer i form av människors tankar, föreställningar och attityder har en historia, och att denna historia går att analysera och förstå utifrån de avtryck eller representationer som idéerna har lämnat efter sig.
Vad kan man bli om man läser historia?
De flesta historiker specialiserar sig på ett visst kunskapsområde t ex kan man bli kultur- och idéhistoriker, konsthistoriker, militärhistoriker, flyghistoriker, mathistoriker, kvinnohistoriker, medeltidshistoriker, språkhistoriker, rättshistoriker eller medicinhistoriker.