Ny

Hur fungerar en gruva?

Hur fungerar en gruva?

Gruvbrytning kan ske under jord eller ovan jord i så kallade dagbrott. Gruvdrift är ofta kombinerad med ett anrikningsverk (mineralberedningsverk), där malmen renas till koncentrat, sliger, samt ibland även ett pelletsverk för tillverkning av pellets, för vidare transport till smältverk. Vid gruvor finns ofta schakt.

Vad används gruvor till?

VÄGEN GENOM ANRIKNINGSVERKET. Den malm som utvinns i gruvan behöver behandlas för att separera ekonomiskt värdefulla mineral från mineral med ringa eller inget ekonomiskt värde. Detta sker i ett anrikningsverk.

Hur ser det ut i en gruva?

I underjordsgruvor är likadan både på sommaren och vintern. I underjordsgruvor når man malmen genom gruvorter. En gruvort, eller bara ort, är en slags tunnel i gruvan. Där använder bergarbetarna speciella maskiner som är anpassade till att köras i orter.

Vad gjorde en Gruvfogde?

Enligt drottning Kristinas bergsordning skulle en gruvfogde hålla ordning på bergsmännen i bergslaget. Vid Järnbergslagernas gruvor skulle tingshus uppföras, där gruvting skulle hållas minst en gång per år och oftare om så behövdes.

Hur mycket tjänar man i gruvan i Kiruna?

I grundlön får en gruvarbetare både på LKAB och riket totalt ca 27 000 kr / mån vilket är 4000 mer än en lärare får. Men tar man med alla extra tillägg och förra årets bonus på 60 000, är skillnaden betydligt större.

Vad är fördelar med gruvor?

Tillsammans ger dem i sin tur arbetstillfällen i näringar som inte är direkt kopplade till gruvorna, exempelvis mataffärer, restauranger, kultur- och idrottsliv, men som behövs i levande samhällen. Gruvbolagen betalar också stora summor skatt både till statskassan och de kommuner där de är verksamma.

Hur påverkar gruvdriften miljön?

Gruvor kan påverka miljön på olika sätt, främst genom utsläpp av metaller och andra ämnen till vatten, men även buller, vibrationer och damm vilket kan skapa olägenheter för närboende. En av de mest uppenbara effekterna är att gruvverksamhet tar mark i anspråk och förändrar landskapsbilden.

Vad är bearbetningskoncession?

Bearbetningskoncession. Bearbetningskoncession ska avse ett bestämt område, som bestäms efter vad som är lämpligt med hänsyn till fyndigheten, ändamålet med koncessionen och övriga omständigheter.

Vilka metaller utvinns i Sverige?

Det rör sig framför allt om traditionell brytning av järn och basmetaller (främst koppar, zink, nickel och bly), men också om utvinning av ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller. Fler utländska företag än tidigare är numera aktörer på svensk mineralmarknad.

Hur fungerar en Gruvlave?

När gruvorna blev djupare började man använda så kallade ox- eller hästvandringar. En vandring är ett trähjul som roterar med hjälp av hästar eller oxar. Därifrån överförs kraften till ett uppfordringsverk, gruvlaven, som firar upp tunnorna med malm ur gruvan. Över gruvhålet byggdes lavtorn.

https://www.youtube.com/watch?v=796tXHLuzMg

Hur stor är en gruva?

Den djupaste gruvan i Sverige är Renströmsgruvan. I januari 2019 nådde gruvan ner till 1500 meter under jorden. Renströmsgruvan har varit i drift sedan 1948 och här bryer Boliden Mineral Bly, guld, koppar, silver och zink.

Hur djup är Sveriges djupaste gruva?

Renström i Bolidenområdet är Sveriges djupaste gruva, i januari 2019 passerades ett djup på 1500 meter. Det motsvarar drygt fyra Eiffeltorn staplade på varandra. I gruvan, som öppnades 1952, bryts komplexmalm innehållandes zink, koppar, bly, guld och silver.

Share this post