Innehållsförteckning
Hur fungerar Rakel?
Rakel – ett rikstäckande system för samverkan Med ett gemensamt nationellt system förenklas möjligheterna att samverka – både inom och mellan olika organisationer. Rakel är byggt robust och säkert för att det ska klara kommunikationen även vid situationer när andra system blir överbelastade eller inte fungerar.
Vad ska man göra om det blir krig i Sverige?
En vanlig rekommendation är att man ska klara sig utan stöd i en vecka. Hjälpen från samhället kommer först att gå till dem som bäst behöver den, så de flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva ett tag. Rekommendationen ör en veckas beredskap med mat, vatten, värme och kommunikation.
Hur pratar man i Rakel?
Hur pratar jag? En fördel med Rakel är att du lär dig att uttrycka dig enkelt och direkt. När du trycker på PTT-knappen så håller du den intryckt, säger det du ska, och släpper knappen. Du har 60 sekunder på dig att prata sen bryts det automatiskt.
Vad ska finnas i Krislådan?
Mat och vatten Stormkök och T-röd (bränsle). Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.
Kommunikationen i Rakelnätet fungerar i stort sett som i ett vanligt mobiltelefonnät – all trafik går via ett nätverk av fasta basstationer med radiomaster. Men en stor skillnad mot ett mobiltelefonnät är att Rakel utöver kommunikation mellan två användare också ger möjlighet till en effektiv gruppkommunikation.
Hur är Rakel uppbyggt?
Rakel är uppbyggt på Tetra-standarden som använd idag i över 100 länder. Tetra är framför allt avsett för tal men medger också datakommunikation. Tetra är den teknik som bäst svarat upp mot de funktionskrav som blåljusmyndigheter ställer för sin kommunikation.