Innehållsförteckning
Hur fungerar vägtullar?
Syftet med trängselskatten är att förbättra framkomligheten och miljön men även att bidra till finansiering av infrastrukturen. Trängselskatt ska betalas för bilar som är införda i vägtrafikregistret eller motsvarande utländska register, eller som brukas med stöd av saluvagnslicens.
Vilka tider är det vägtullar?
Trängselskatt tas ut måndag till fredag, mellan kl 06.00 och 18.29. Det tas inte ut trängselskatt under lördagar, söndagar och helgdagar. Dagen före en helgdag tas det inte ut trängselskatt, förutom för dessa fem dagar: dag före långfredagen.
Vart betalar man vägtull?
Trängselskatt kan betalas via bankgiro på bank, via Internetbank eller med bankernas kuverttjänster. Varje månad får du en avi från Transportstyrelsen med föregående kalendermånads passager och belopp (skattebeslut) att betala.
Vad går trängselskatten till?
Trängselskatt tas ut på bestämda tider för fordon som körs in i och ut ur Stockholms innerstad samt på Essingeleden. Trängselskatt används för att minska trängseln och förbättra framkomligheten i trafiken.
Vad kostar vägtullar?
Det högsta beloppet per dag och fordon är 135 kronor för högsäsong och 105 kronor för lågsäsong. Högsäsong är perioden 1 mars–dagen före midsommarafton och 15 augusti–30 november. Lågsäsong är övrig tid. Skatt tas inte ut helgdag, vissa dagar före helgdag eller under juli månad, förutom de första fem vardagarna.
Vilken månad betalar man inte trängselskatt?
Lågsäsong är övrig tid. Skatt tas inte ut helgdag, vissa dagar före helgdag eller under juli månad, förutom de första fem vardagarna.
Var i Sverige finns det vägtullar?
Sverige är ett av de få europeiska länderna där vägtullar inte betalas. Motorvägar debiteras endast för fordon som väger över 12 ton. Förare av personbilar och bilar som väger upp till 12 ton betalar endast vid inresa till Stockholm eller Göteborg och kör på vissa broar eller motorvägar.
https://www.youtube.com/watch?v=qCHQu9AlvM0