Innehållsförteckning
Hur funkar egenremiss?
Egen vårdbegäran, även kallad egenremiss eller egenanmälan, innebär att man själv skriver till en speciell vårdgivare för att söka vård. En del mottagningar har förtryckta blanketter för detta. Andra tar emot egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster (tidigare Mina vårdkontakter).
Vad kostar egenremiss?
Kostnaden beror på vad det är för vård och vart remissen skickas. Avgiften ingår i högkostnadsskyddet. Under tiden du väntar på att få komma till den mottagning du har fått remiss till är det den som skrev remissen som har ansvar för att du får den vård du behöver.
Hur gör man egenremiss på 1177?
Så här gör du för att skicka egen vårdbegäran genom att logga in till e-tjänsterna:
- logga in,
- välj den mottagning dit du vill skicka din vårdbegäran. Där hittar du ärendet ”Egen vårdbegäran”,
- fyll i formuläret och klicka på skicka så kommer det direkt till aktuell mottagning.
Vad ska en egenremiss innehålla?
En egenremiss är ett brev som patienten själv skriver med patientens personuppgifter och en kortfattad information om symtom, tidigare diagnoser och utredningar. Den ska vara av sådan kvalitet att den mottagande vårdgivaren kan bedöma det medicinska behovet. Adekvata journalhandlingar ska bifogas om sådana finns.
Hur lång tid tar det att få svar på remiss?
En remiss ska utfärdas innan patienten tas emot för vård. Remis- sen kan återkallas så länge som patienten inte har tagits emot för vård. Den är giltig som betalningsförbindelse i ett år. Vid ändrad giltighetstid ska ett bestämt datum anges.
Kan man skriva egen remiss?
Du kan även själv skriva en egen vårdbegäran om du vill träffa en särskild vårdgivare. Det är det som kallas för en egenremiss. Poängen med egenremissen är att du som patient ska få en starkare ställning och själv kunna påverka vilken vård du anser dig behöva.
Varför Egenremiss?
En egen vårdbegäran, eller egenremiss, innebär att du söker vård genom att på egen hand skicka in en remiss till en specialistmottagning. Syftet är att stärka din ställning som patient och öka tillgängligheten till vården. Din egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare.
Kan man söka vård i en annan region?
Det går också att få planerad vård i ett annat landsting/region än det du är folkbokförd i. Detta gäller till exempel om den vård du behöver inte finns i det egna landstinget eller regionen (sk riks- eller regionsjukvård). Då kommer du att remitteras till närmast sjukhus som har denna vård.
Kan man söka vård utanför sitt landsting?
Du kan söka öppenvård över hela landet. Men varje region har sina egna bestämmelser som gäller i den regionen, till exempel om du behöver remiss eller inte.
Hur skriver jag en remiss?
Undvik ett alltför fackbetonat uttryckssätt. Remissvaret måste kunna läsas inte bara av den som tar emot svaret utan också av andra som ska sprida informationen vidare. Skriv kort. Den sammanlagda textmängden i en stor remiss kan bli avsevärd och vinsterna för läsaren blir stora om svaren är korta.
Vad är Konsultationsremiss?
Vid konsultation välj remisstyp Konsultationsremiss. Vid brådskande konsultationer ska kontakt tas med mottagande enhet. Icke kontorstid skall mottagande enhet alltid kontaktas. Akuta remisser används endast när patienten kommer direkt till mottagning.