Innehållsförteckning
Att sälja företag är en strukturerad process som vanligtvis tar 6-8 månader. Det är mycket vanligt att köparen har som villkor att ägaren stannar kvar två till tre år i företaget efter en försäljning. Om du har planer på att gå i pension eller starta ett nytt företag är det alltså bra att planera i god tid.
Vad ska man tänka på när man ska sälja sitt företag?
Motiv: gå igenom varför och hur stor del av företaget du vill sälja. Köpare: definiera vilka typer av köpare du tänker dig och hur köpet ska finansieras. Rådgivare: anlita kvalificerade rådgivare som kan göra objektiva bedömningar.
Hur säljer jag mitt bolag?
Försäljning av aktier i aktiebolag
- Bestäm syftet med försäljningen. Det är bäst att först ha tänkt igenom syftet med försäljningen.
- Kontrollera skattereglerna.
- Skaffa eventuellt en rådgivare inför försäljningen.
- Hitta en köpare.
- Förbered aktieboken.
- Kontrollera bolagsordningen.
- Skriv ett köpeavtal.
- Få betalt för aktierna.
Hur mycket säljer man ett företag för?
Så kallad avkastningsvärdering är gängse vid företagsförsäljning. Bolaget värderas då utifrån uppskattade framtida årsvinster. Hur mycket man får betalt beror också på bransch. – Tittar vi på it-företag kan man få 10–20 gånger årsvinsten medan verkstadsbolag kanske ligger på 3–5 gånger, säger Conny Hermansson.
Hur lång tid tar det att sälja ett företag?
Hur lång tid tar det att sälja företaget? Tiden för att genomföra en företagsaffär varierar stort. Normalt, från det att man som säljare bestämt sig för en försäljning, brukar processen ta 4-12 månader. Det är dock många faktorer som spelar in.
Hur man värderar ett företag?
Några av alla de saker som företagsvärderare väger in är framtida vinstpotential, hur behovet av framtida investeringar ser ut, övervärden i anläggningstillgångar och uppbindning av kapital i rörelsekapital så som varulager, kundfordringar och leverantörsskulder. Kort sagt, alla kassaflödespåverkande faktorer.
Kan man sälja sitt aktiebolag?
Det finns två olika typer av alternativ vid en företagsöverlåtelse. Det första alternativet är aktieöverlåtelse och då tar köparen över hela aktiebolaget med alla tillgångar och skulder genom att ta över bolagets aktier. Det andra alternativet är inkråmsöverlåtelse där delar av eller alla tillgångar tas över.