Ny

Hur kan aldres missbruksproblematik se ut?

Hur kan äldres missbruksproblematik se ut?

Ofta är det äldre kvinnor som försöker dölja sitt missbruk medan äldre män är mer öppna, särskilt de med en historia av tungt missbruk. Många äldre med missbruksproblem, som är aktuella inom äldreomsorgen, är dessutom ovilliga att söka hjälp för sitt missbruk.

Vad betyder äldre äldre?

Det finns många sätt att kategorisera äldre men i den här texten har vi valt att använda begreppet äldre för dem som är 65 år och uppåt. I rapporten används även begreppen yngre äldre och äldre äldre. Yngre äldre syftar generellt till personer 65-79 år medan personer över 80 år betraktas som äldre äldre.

På vilket sätt kan äldre ha problem med missbruk?

För äldre individer finns det inte alltid ett skyddande socialt nätverk vilket kan resultera i att ett missbruk passerar förbi obemärkt. Ett alkoholmissbruk bland äldre individer kan även medföra en minskning av sociala kontakter och situationer för att individen inte vill bli avslöjad (Jönson & Harnett, 2015).

Äldre personers ökade alkoholintag antas leda till ökade alkoholrelaterade problem, inte minst eftersom biologiska förändringar kopplat till åldrande förefaller öka känsligheten för alkohol. Äldre människor tål alkohol sämre än yngre personer och äldre äter dessutom ofta mediciner som inte bör kombineras med alkohol.

Hur många missbrukare finns det i Sverige?

Av CAN:s frågeundersökning Vanor & konsekvenser framgår att 8,6 procent av befolkningen 17–84 år svarar att de använt narkotika under 2017. I absoluta tal motsvarar det cirka 675 000 personer.

Hur kan man upptäcka ett beroende?

Beroende

  1. Ett starkt behov (sug) eller tvång att inta substansen.
  2. Svårigheter att kontrollera konsumtionen (kontrollförlust)
  3. Förekomst av karakteristiska abstinenssymtom.
  4. Toleransökning.
  5. Tilltagande ointresse för andra saker än att inta substansen.
  6. Fortsatt konsumtion trots kroppsliga eller psykiska skador.

I vilken lag läser du om rätten till vård på lika villkor?

3 kap. Allmänt. 1 § Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.

Share this post