Innehållsförteckning
Hur kan du som berättare utvecklas?
Utveckla din berättarkonst
- GÄDDSTRUKTUR – HITTA PRESENTATIONENS DRAMATURGI. Bok och film, men även den enklaste historia, kräver en dramaturgi för att fängsla.
- SAGOSKELETT – BYGG UPP PRESENTATIONENS HISTORIA.
- MÖTET MELLAN BERÄTTELSEN, BERÄTTAREN OCH LYSSNAREN.
- VAR BEKVÄM I DIN BERÄTTARROLL.
Hur man berättar en historia?
för att KUNNA berätta behövs det fem förmågor
- Innehåll – fakta. Ska man berätta en berättelse måste man ha något att berätta – man måste ha alla fakta.
- STRUKTUR.
- SPRÅKLIG FORM – GRAMMATIK OCH ORD.
- Att kunna ANPASSA SIG TILL MOTTAGAREN.
- ATT GÖRA ALLT DETTA – SAMTIDIGT.
Vad är en digital berättelse?
Digitalt berättande är en berättarform där man använder digital teknik för att framföra sin berättelse. Med digital teknik kombineras olika medier som exempelvis: fotografier, video, animationer, ljudeffekter, berättarröst och texter till en berättelse, helt enkelt till en liten film på två till fem minuter.
Hur man blir en bra berättare?
Våga berätta om detaljer – Den person som är bra på att berätta historier, är kanske bra på att berätta om detaljer: Hur det såg ut, hur det luktade, vad personen hade på sig … det är sådant som gör att historien blir intressantare. Att bli uppmärksam på detaljer kan göra dig till en bättre berättare.
Vad är berättande i förskolan?
Berättandet finns i så mycket vi gör, även om vi inte alltid tänker på det! Våra berättelser i förskolan tar sig en mängd olika uttryck – det är muntliga sagor, visor och ramsor, bilder och skulpturer, danser, föreställningar och lekar. Att vara en bra berättare och en bra lyssnare går hand i hand.
Kan berätta historien?
Det är inte alls så akademiskt som det låter, men för att berätta en historia på rätt sätt krävs det tre akter – en inledning (här berättar du bakgrunden till t. ex. en händelse eller en situation som presenteras), en fördjupning (vad var det som hände?) och en upplösning (hur slutade alltihop?)
Vad är digitalt berättande och varför ska vi arbeta med det i undervisningen?
Elever kan själva berätta och dokumentera utifrån bilder och dessa kan fungera som stöd, både för minnet och språket. I digitalt berättande kan alla sorters foton och bilder användas, och naturligtvis också allt som går att fotografera. Skolverket (2016) betonar seriernas positiva effekt.