Ny

Hur kom Descartes fram till cogito ergo sum?

Hur kom Descartes fram till cogito ergo sum?

Han tvivlade på allt utom själva tvivlandet, och slutligen kom han fram till något han inte kunde tvivla på; ”jag tänker, alltså finns jag” (lat. cogito ergo sum). Eftersom han hade förmågan att tvivla så tänkte han, vilket bevisade att han fanns. Detta var en fast princip, grunden till hans filosofi.

Vad betyder det systematiska tvivlet?

Det systematiska tvivlet Planen verkställs, men inte heller detta visar sig vara vägen till kunskap och insikt. Allting där minsta osäkerhet kan finnas förkastas och det sker ett upphöjande av tvivlet som en grogrund för vetande.

Vem sa jag tänker, alltså finns jag?

Ett av de få latinska citat som det än idag ingår i allmänbildningen att känna till är René Descartes yttrande cogito ergo sum, ”jag tänker, alltså är jag”.

Vad menade Rene Descartes med jag tänker, alltså finns jag?

René Descartes är framför allt känd för sin filosofiska sats ”je pense, donc je suis” (i latinsk översättning ”cogito, ergo sum”: jag tänker, alltså finns jag). I denna sats såg han en säker kunskap, som inte kunde betvivlas. Det går inte att tvivla utan att tänka och inte att tänka utan att finnas till.

Hur får man kunskap enligt Descartes?

För Descartes var den stora frågan hur han kunde nå säker kunskap, en central fråga i all filosofi. Han ifrågasätter allt han förmår ifrågasätta och vill nå en punkt där hans tvivel inte längre biter. Det han inte kan ifrågasätta är att han själv tänker och det blir utgångspunkten för hans tänkande.

Vad menar Descartes?

Descartes brukar i kunskapsteoretiska sammanhang betraktas som rationalist och fundamentist, vilket innebär att han menar att människan med hjälp av förnuftet kan vinna insikt i verklighetens sanna natur, att det finns medfödda idéer och att kunskapen måste byggas på ett säkert fundament.

Vad menas med Descartes systematiska tvivel?

Share this post