Innehållsförteckning
Hur kommer vätskan till njurarna?
Urin bildas i njurens nefron. Vätska filtreras ut från blodet i kärlnystanet. Vätskan fortsätter genom nefronets kanaler. Vatten och näringsämnen sugs tillbaka till blodkärlen som omger kanalerna.
Vad innebär kateterisering?
Om du inte kan kissa själv kan du behöva en kateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan och tömmer den på urin. En kateter kan behövas om du till exempel ska opereras eller har prostataförstoring. Vissa katetrar används bara när blåsan ska tömmas och tas sedan bort.
Hur byter man Kateterventil?
Om du blivit ordinerad stängd kateter med ventil, ska denna öppnas när du känner behov av att tömma blåsan och/eller var 3:e till var 4:e timma, dagtid. Nattetid kan katetern vara öppen. Du kan då koppla en urinuppsamlingspåse med lång slang till den öppnade ventilen. Du bör byta ventilen en gång per vecka.
Hur fungerar nefronet?
Nefronet är den funktionella enheten i njuren, och filtrerar slaggämnen ur blodet (1 p). Nefronet består av ett kapillärnystan, en njurkanal (både början och slutet) och Henles slinga (både nedåtgående och uppstigande avsnitt) (3 p).
Var sitter njuren i kroppen?
Njurarna är två bönformade organ, var och en ungefär så stor som en knuten näve, 10 till 12 centimeter långa. De sitter på var sida om ryggraden och är sammankopplade med urinblåsan genom ett rör som kallas för urinledare.
Vad är Njurartär?
Njurartärstenos är en anatomisk eller röntgenologisk förträngning av njurartärlumen (Figur 1) men begreppet omfattar inte i sig självt förekomsten av dess fysiologiska konsekvenser. Å andra sidan är både renovaskulär hypertension och ischemisk nefropati kliniska korrelat kopplade till njurartärstenos.
Vart sitter Njurbarken?
De filtrerar bort avfallsprodukter som blodet för med sig från kroppens alla celler. Det sker i njurens ytterskikt, som kallas barken. Sedan blodet passerat njurbarken skickas det tillbaka ut i kroppen. Urinen rinner via njurkanalerna ut i bäckenet och vidare genom den 30 cm långa urinledaren till urinblåsan.
Hur vet jag om jag har problem med njurarna?
Symtom. Njursvikt kan orsaka trötthet och kraftlöshet. I samband med svår njursvikt känner sig patienten ofta frusen och har illamående, hudklåda och sendrag. Svullnader uppkommer särskilt när man förlorar rikligt med proteiner via urinen.