Innehållsförteckning
Hur länge har vi känt till radioaktiviteten?
Upptäcktes av en slump av fransmannen Henri Becquerel år 1896 när han undersökte ett uransalt. Marie och Pierre Curie upptäckte två andra radioaktiva ämnen, polonium och radium. Dessa tre fick Nobelpriset i fysik år 1903. Alltså har man känt till det i 122 år.
Vilka partiklar består en Alfapartikel av?
Alfa- och betastrålning är partikelstrålning. Från atomens kärna åker en alfa- eller betapartikel med hög fart. Alfapartikeln består av två protoner och två neutroner. Alfasönderfall är vanligt i tunga nuklider.
När används radioaktivitet till något bra?
Exempel på användning av joniserande strålning inom ett flertal områden i industrin: Vid kontroll av nivåer i tankar och för tjocklekskontroll vid papperstillverkning. Inom billackering och andra verksamheter där det finns behov av dammfria ytor används strålning för att eliminera statisk elektricitet.
Hur funkar radioaktivitet?
Radioaktivitet kallas den process då instabila atomkärnor spontant sönderfaller och avger joniserad strålning. Om en person blir utsatt för höga doser av joniserad strålning kan kroppens celler skadas eller till och med dö. Hur stor skadan blir beror på vilken typ av strålning och hur länge personen utsätts för den.
Hur upptäcker man radioaktiv strålning?
När man skall mäta strålning eller radioaktivitet använder man en detektor eller en dosimeter. Detektor används för att söka av områden eller varna för strålning. Dosimeter används för att logga och varna för personlig exponering.
Hur används radioaktivitet inom sjukvården?
I vården används strålning vid undersökningar för att ta bilder på kroppen. Vården använder också strålning vid behandling av vissa sjukdomar. Strålning finns vid röntgenundersökningar, undersökningar och behandlingar med radioaktiva ämnen, och strålbehandlingar.
Hur är radioaktivitet farligt?
Om mänsklig kroppsvävnad utsätts för strålning kan till exempel cellernas arvsmassa (DNA) skadas. Normalt repareras de skadade cellerna eller stöts bort, men skadorna kan också leda till cancer. Höga stråldoser som dödar många av cellerna i vävnaden, kan dessutom orsaka akut strålsjuka och fosterskador.
Vad händer om man får radioaktiv strålning?
Exempel på akuta strålskador kan vara illamående, hudrodnader, ögonskador, nedsatt immunförsvar och sterilitet – och kan i värsta fall leda till att en person avlider. Akuta strålskador uppstår endast vid mycket höga stråldoser och förekommer sällan inom diagnostiken men kan förekomma inom strålbehandling.