Innehållsförteckning
Hur levde man som en romersk familj?
Under antiken levde folket i Rom i stora familjer. I ett hushåll bodde man vanligtvis man, hustru, barn, mor och farföräldrar, syskon och kusiner. De rikare familjerna hade slavar och slavinnor som passade upp på dem. Romarna levde vanligtvis i hyreshus i form av höghus.
Hur såg en romersk familj ut?
Plastpappor och halvsyskon är inget nytt fenomen – redan i det antika Rom växte många barn upp i styvfamiljer på grund av skilsmässor eller omgiften. Överhuvud i den romerska familjen var fadern, med absolut makt över hustru och barn.
Hur var det med jämlikheten mellan könen i det romerska samhället?
Det faktum att hustrun normalt sett stod under faderns förmynderskap snarare än makens gav henne i praktiken stor frihet. Hon var den enda medlemmen i ett romerskt hushåll som inte stod under förmynderskap av hushållets Pater familias, och hade därmed en unik autonom ställning i hushållet.
Vad är en plebejer?
Plebejer (av latinets plebs, ”folk”). Plebejerna var en politisk klass i det romerska riket: folket, i allmänhet den hårt arbetande befolkningen, i motsats till patricierna, som bestod av de gamla, privilegierade rika släkterna, adeln. Plebejerna var ”vanligt” folk (småbrukare, köpmän, hantverkare).
Vad var romerska riket och antiken?
Romerska riket, romarriket, romerska civilisationen eller antikens Rom var en kulturell, militär och politisk enhet som utgick från staden Rom och så småningom kom att dominera hela medelhavsområdet och stora delar av Europa. Antiken är namnet på perioden c:a 800 f.kr – 500 e.Kr. inom den grekiska och romerska historien.
Vad är den romerska kulturen?
Den romerska kulturen anses vara en av dem som spelat störst roll i världshistorien. Enligt traditionen grundades Rom av tvillingarna Romulus och Remus år 753 f.Kr. Fram till år 509 f.Kr var romarriket ett kungadöme och därefter en republik som mellan 44 och 27 f.Kr gradvis omvandlades till ett kejsardöme.
När delades det romerska kejsardömet?
Det romerska kejsardömet delades år 395 e.Kr i Västrom och Östrom. Den siste västromerske kejsaren Romulus Augustulus avsattes år 476 e.Kr medan den östra rikshalvan, det östromerska riket, senare känt som det Bysantinska riket, levde kvar ända fram till år 1453 e.Kr, då de turkiska osmanerna erövrade Konstantinopel.