Ny

Hur manga namnder maste det finnas i en kommun?

Hur många nämnder måste det finnas i en kommun?

I kommunallagen anges vilka nämnder som måste finnas i en kommun; kommunstyrelse och valnämnd. Det ska också finnas en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd som är vanligt bland de största kommunerna.

Vad är en kommuns uppdrag?

Detta måste kommunerna ordna för medborgarna Kommunerna måste se till att det finns barnomsorg, förskola, grundskola, gymnasieskola och särskola. De ska också ordna kommunal vuxenutbildning, svenska för invandrare och socialtjänst.

Vilka uppgifter är obligatoriska för kommunen?

Obligatoriska uppgifter

  • Social omsorg (äldre- och handikappsomsorg samt individ- och familjeomsorg)
  • För-, grund- och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning (komvux)
  • Plan och byggfrågor.
  • Miljö- och hälsoskydd.
  • Renhållning och avfallshantering.
  • Vatten och avlopp.
  • Räddningstjänst.
  • Krisberedskap och civilt försvar.

Hur arbetar nämnderna?

Nämndernas viktigaste uppgift är att “bryta ner” de övergripande målen, som kommunfullmäktige fastställt, till det egna ansvarsområdet. Nämnderna styr vad kommunen ska göra genom att sätta upp politiska mål inom varje nämnds ansvarsområde. Varje nämnd har en förvaltning bestående av anställda medarbetare.

Vilka arbetsuppgifter har de kommunala nämnderna?

Nämnderna beslutar i frågor som rör förvaltningen och i frågor som de enligt lag eller annan författning handlägger. De förbereder även fullmäktiges ärenden och ansvarar för att fullmäktiges beslut verkställs inom sina respektive verksamheter.

Vilka kommunala organ måste inrättas?

Det innebär att man måste inrätta särskilda nämnder för ifrågavarande uppgifter. Detta gäller beträffande byggnadsnämnd, hälsovårdsnämnd, skol- styrelse, valnämnd, socialnämnd, barnavårdsnämnd och nykterhetsnämnd. 1 stället för de tre sistnämnda nämnderna kan kommunen inrätta en social centralnämnd.

Vilka nämnder är obligatoriska i en kommun?

Två av dem är obligatoriska, liksom Kommunstyrelsen. Det är Valnämnden och Överförmyndarnämnden. De andra nämnderna har kommunfullmäktige tagit beslut om. Nämnderna är specialinriktade på ett visst område.

Share this post