Innehållsförteckning
Hur mäter man insulinresistens?
För att få korrekta analysvärden för C-peptid samt för fasteblodsocker krävs det att man har fastat ordentligt (minst 10 timmar) inför provtagningen. Ett förhöjt C-peptidvärde (fastevärde) kan tyda på insulinresistens (se förklaring ovan).
Vad är glukosintolerans?
Nedsatt glukostolerans innebär att kroppen inte kan ta hand om blodsockret lika effektivt som tidigare. Det beror framför allt på att cellerna har blivit mindre känsliga för insulin. Det kallas för insulinresistens.
Vad menas med begreppet insulinresistens?
Insulinresistens innebär att effekten av insulinet blir sämre. Det blir då svårare för cellerna att ta upp socker från blodet. Fettvävnaden är också ett hormonproducerande organ och om den inte fungerar som den ska kan det leda till en störd hormonproduktion.
Vad innebär ökad insulinkänslighet?
Insulinresistens har ett nära samband med övervikt och bukfetma. Överviktiga patienter med typ 2 diabetes har ofta uttalad insulinresistens, hyperinsulinemi och inadekvat blodsockerkontroll. Insulinresistens är en varningssignal för hotande manifest typ 2 diabetes och för kardiovaskulär morbiditet.
Är jag Insulinresistent?
En person med insulinresistens lider typiskt av fetma, med en stor andel viskeralt fett, det vill säga bukfetma. Blodprov visar höga nivåer triglycerider, låga nivåer HDL (”det goda kolesterolet”), höga nivåer insulin (hyperinsulinemi), och höga nivåer blodsocker (hyperglykemi). Det är vanligt med högt blodtryck.
Hur behandlar jag insulinresistens?
Många människor har högre insulinproduktion än normalt innan de blir sjuka i typ 2-diabetes. En viktig bidragande faktor till utvecklingen av insulinresistens är fetma (särskilt bukfetma) som orsakar ökad förekomst av olika kemiska faktorer, till exempel FFA (fria fettsyror).
När har man prediabetes?
Prediabetes finns i dessa former: Förhöjt fasteglukos – fasteglukos på 7,0 mmol/l och över vid två tillfällen antingen kapilärt eller venöst. Ett annat blodvärde som är bra att hålla koll på är HbA1c, så kallat långtidsblodsocker.
Hur vet man om man har prediabetes?
Prediabetes diagnostiseras genom blodprov som mäter glukos i blodet. Lätt förhöjda glukosvärden efter fastande i 10-12 timmar eller efter det att man fått i sig viss mängd glukos påvisar prediabetes. Ett lätt förhöjt glukosvärde efter fasta är värden på mellan 6,1–6,9 mmol/L.
Hur får man insulinresistens?
Varför får man insulinresistens?
Fetma leder till att cellerna får fler insulinreceptorer. Östrogen är betydelsefull för glukosomsättningen, och forskning tyder på att östradiol kan ha en skyddande effekt mot insulinresistens. Ett samband finns emellertid också mellan insulinresistens och låga testosteronnivåer hos män.
Kan man öka insulinkänsligheten?
Fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten och glukosupptaget Insulinet sänker blodsockret mer än normalt vid fysisk aktivitet. Speciellt om man tränar stora muskelmassor (allsidig styrketräning, simning). Denna ökade känslighet för insulin kvarstår ofta upp till 24 timmar.
Varför använder kroppsbyggare insulin?
Vid dopinganvändning används insulin speciellt efter styrketräning för att förstärka signalvägen PI3K/Akt, eftersom insulinkänsligheten har ökat efter träningen. Med detta strävar man efter att förbättra återhämtningen och den anabola effekten.
Vad händer i kroppen vid insulinresistens?
Vad är Hyperinsulinemi?
Hyperinsulinism är ett tillstånd där koncentrationen av insulin i blodet är förhöjd över det normala referensvärdet. Hyperinsulinism kan vara förknippat med flera typer av medicinska problem och sjukdomar, samt ha organiska eller icke-organiska orsaker.
Vad är hyperinsulinemi?
En grundläggande rubbning vid typ 2 diabetes är insulinresistens. Detta fenomen innebär att cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt. Glukosupptaget påverkas därmed negativt.