Innehållsförteckning
Hur mycket kostar modersmålsundervisning?
Modersmålsundervisning uppskattas att kosta 8000 kr per elev och år i en kommun. I en annan kommun uppskattar studiehandledningen kosta 12000 kr per elev och år. I kostnaderna ingår då inte tex kompetensutveckling av personalen. En tydlig slutsats är att det finns stora svårigheter att följa upp kommunens kostnader.
Hur länge kan man få studiehandledning?
Det finns ingen begränsning av hur länge och i vilken omfattning en elev kan ha rätt till studiehandledning på modersmålet. Det är elevens behov som ska styra. Källor: 3 kapitlet 12 i § skollagen, 5 kapitlet 4 § skolförordningen och 9 kapitlet 9 § gymnasieförordningen.
Hur många läser modersmål?
Läsåret 2019/20 är knappt 12 900 elever berättigade till modersmålsundervisning i ett av de nationella minoritetsspråken, vilket är en minskning med drygt 800 elever jämfört med föregående läsår. Minskningen kan delvis förklaras av att numer ska endast ett modersmål per elev rapporteras.
Vad krävs för att få hemspråksundervisning?
Vilken rätt har elever till modersmålsundervisning i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan?
- en eller båda vårdnadshavarna har ett annat språk än svenska som modersmål.
- språket utgör elevens dagliga umgängesspråk hemma.
- eleven har goda kunskaper i språket.
Vem beslutar om studiehandledning?
Rektorn ska se till att elevens behov utreds. Visar utredningen att eleven har behov av studiehandledning på modersmålet ska studiehandledningen ges på det sätt och i den omfattning som behövs för att eleven ska ha möjlighet att nå de kunskapskrav som minst ska uppnås.
Hur länge kan man vara nyanländ?
Vem räknas som nyanländ enligt skollagen? En nyanländ är någon som har bott utomlands och som nu är bosatt i Sverige. Hen ska ha börjat på sin utbildning efter ordinarie terminsstart i årskurs 1 eller senare. Efter fyra år i svensk skola räknas inte eleven som nyanländ längre.
Hur många har ett annat modersmål i Sverige?
Den senaste undersökningen visar att hela 96,6 procent av svenskarna i åldern 25 till 64 år talar minst två språk. Bara 3,4 procent behärskar bara ett språk. I Sverige är det 45,9 procent som talar ett främmande språk, 31,7 procent som talar två främmande språk och 19 procent som talar minst tre främmande språk.
Hur många elever har annat modersmål än svenska?
Läsåret 2020/21 deltar drygt 143 000 av eleverna i grundskolan i svenska som andraspråk, vilket motsvarar drygt 13 procent av samtliga elever. Det är en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med föregående läsår.
Läsåret 2019/20 är knappt 308 000 elever i grundskolan och sameskolan berättigade till modersmålsundervisning, vilket motsvarar knappt 29 procent av samtliga elever. Antalet deltagande elever är knappt 183 000, vilket är 17 procent av samtliga elever och 60 procent av alla berättigade elever.
Hur många timmar modersmål?
Det vanligaste är annars att eleven läser sitt modersmål utanför ordinarie skoltid på sena eftermiddagar. Hur många timmar det blir bestäms av varje kommun – i genomsnitt cirka 60 minuters undervisning per vecka.
Var fjärde elev har annat modersmål än svenska Läsåret 2018/19 har drygt 26 procent av eleverna i förskoleklass ett annat modersmål än svenska, vilket motsvarar knappt 32 200 elever. Andelen elever med ett annat modersmål än svenska har ökat kontinuerligt de senaste tio läsåren.