Hur ofta ska man vittja mjärden?
Är det gott om kräftor i sjön kan man vittja så ofta som var fjärde timme.
Hur riggar man Kastmete?
Den allra enklaste metesmetoden är flötmete, där du använder ett metspö riggat med flöte. Kastmete består av samma grunder som flötmetet, med skillnaden att man använder ett spinnspö med rulle, oftast en haspelrulle. Här kan du läsa mer om hur du kastar med haspelrulle.
Vad kan man använda som bete?
Till fiskarter som vitling, plattfisk, eller knot fungerar ofta sej, sill eller makrill som bete. Dessa skär man i långsmala strimlor. Dessa glider fram i vattnet. För andra fiskarter kan bläckfiskar, krabbor, musslor eller olika konstgjorda beten fungera bra.
Hur fiska med Mjärde?
Mjärden används vid fiske av bland annat kräftor och kallas då även för kräftbur. Större modeller används för småfisk, som abborre och mört. Redskapet placeras på botten och förses ibland med ledarmar och bete. Fiskeredskapet är mycket gammalt och man har hittat mjärdar från jägarstenåldern.
Hur fiskar man med Mjärde?
Mjärde är ett roligt och enkelt sätt att fånga kräftor och fisk, framför allt abborre. En abborrmjärde är enkel att vittja och du kan med lätthet hantera flera mjärdar samtidigt. En mjärde är också rolig och enkel för de allra minsta att fiska med.
Hur fungerar Kastflöte?
Det är väldigt simpelt. Man riggar med ett flöte (som fungerar som en nappindikator), samt en lina under flötet med en krok i ändan. På kroken sätter man sedan något som fisken tros gilla, oftast mask. För att få ner betet under vattnet brukar man även fästa blyhagel på linan ca 1 dm från kroken.
Vad behövs för Kastmete?
Vill man nå längre ut, eller om man fiskar efter starka fiskar som rusar iväg, kan du köra kastmete. En haspelrulle, gärna med baitrunnerfunktion och ett lämpligt spö. Man kan ha flötet fast på linan, eller glidande om vattnet är djupare än spöts längd.
Vad gillar abborre för bete?
Abborrens föda varierar efter åldern. Man kan säga att abborren äter ungefär detta under sin levnadstid: plankton, larver, mask, kräftor, rom och fiskar av olika storlek.