Innehållsförteckning
Hur påverkar fiskodling miljön?
Fiskodling medför utsläpp av näringsämnen och partiklar, oavsett om odlingen sker i naturliga vatten eller på land. De näringsämnen som frigörs är dels kväveföreningar som huvudsakligen släpps ut i löst form via gälar och urin, samt fosforföreningar som huvudsakligen återfinns i partikelform (avföring och foderspill).
Vilka fiskar odlas?
Den allra vanligaste fisken att odla i Sverige är regnbåge. Andra arter som bedöms vara lämpliga är röding, torsk, hälleflundra, havskatt, tunga och piggvar. I Sverige odlas även lax och karp. En av Europas största laxodlingar ligger i Bergeforsen, där man också odlar sik och havsöring för utplantering.
Vad betyder vattenbruk?
Vattenbruk, eller akvakultur, är produktion av alla slags djur och växter i vatten. I Sverige producerar vi främst fisk, kräftor och musslor. Med över 200 mil kust och nästan 100 000 sjöar finns det goda förutsättningar för ett växande vattenbruk runt om i landet.
Vad är Kassodling?
Med kassodling menas odling av fisk i stora eller mindre nätkassar. Huvuddelen av svensk matfiskproduktion sker i kassar. Kassarna i Sverige har en storlek på upp till 50 meter i diameter i Sverige medan de största kassarna i Norge är upp till 160 meter i diameter.
Hur är lax bra för miljön?
Lax har blivit vardagsmat för många. Men odlad lax kan ha en negativ påverkan på både miljö och klimat. Detta beror till stor del på att laxen är en rovfisk som kräver proteinrikt foder, som bland annat innehåller fiskmjöl tillverkat av vildfångad fisk. Detta bidrar till att haven i andra delar av världen töms på liv.
Är det bra för miljön att äta fisk?
Att äta fisk istället för kött är inte bara bra för hälsan – det spar också på jordens resurser och är bättre för miljön.
Vilka fiskar odlas i Sverige?
Ungefär 85 procent av den fisk som odlas i Sverige är regnbåge, röding kommer på andra plats. I den marina miljön är det främst blåmusslor som odlas, år 2012 fanns nio registrerade musselodlingar i Sverige. Det finns också en ostronodling med kläckeri på Sydkoster i norra Bohuslän.