Ny

Hur ser man om ho ar daligt?

Hur ser man om hö är dåligt?

Det är inte svårt att kontrollera mögel, men du måste känna till lukten och utseendet på gott hö för att känna igen dåligt hö. Mögligt hö kan se uttvättat ut, blekgult, nästan vitt eller blått. Bryt upp en bit av en bal, om du märker mycket damm och en gammal lukt från höet, har det troligen mögel.

Hur vet man att hösilaget är dåligt?

Det vanligaste är att man upptäcker att fodret inte ser ut, luktar eller känns som vanligt, till exempel att några höbalar är mycket dammiga och att känns som om det ”sticker” i näsan när man hanterar dem, eller att man tydligt ser mögelsvamp på ytan av (eller inuti) en ensilage- eller hösilagebal när man tar av …

Är halm bra för hästar?

Halm rekommenderas bland annat till överviktiga hästar eftersom det innehåller lite energi och tar lång tid att tugga. Tidigare forskning har dock visat att utfodring med halm kan ge ökad risk för magsår.

Hur ser man skillnad på hö och hösilage?

Vad är det för skillnad – och vad är bäst för hästen? Det enda som skiljer hö, hösilage och ensilage är konserveringsmetoden på grovfodret. Hö är torkat tillräckligt torrt så det är lagringsstabilt. Ensilage har kvar ca 50-70% vatten och plastas in, där en ensileringsprocess sker med hjälp mjölksyrabakterier.

Hur mycket halm kan en häst äta?

Ett kilo halm brukar ta 45-60 minuter för hästar att äta, om det går mycket fortare än så, så kanske det kan vara idé att vara mer restriktiv med halmen, särskilt om hästen också är lite dålig på att dricka eller har haft kolik / förstoppning innan.

Hur torrt ska hösilage vara?

Ofta kallar man ett grovfoder med upp till 40% torrsubstans för ensilage och mellan 40% och 80% torrsubstanshalt för hösilage.

Vad betyder de olika färgerna på ensilage?

Den håller temperaturen i balen nere på en låg nivå, eftersom vitt inte drar till sig värme. Ju mörkare färg – desto mer värme riskerar balen att dra till sig, vilket i sin tur kan ge oönskad bakterietillväxt. ”Vit färg har den allra högsta ljusreflektionen, därefter rosa, gul, blå, ljusgrön, mörkgrön och svart.

Share this post