Ny

Hur ser vi pa aldre i samhallet?

Hur ser vi på äldre i samhället?

I internationella jämförelser rankas Sverige oftast som ett av de allra bästa länderna att åldras i, men svenskarnas förväntningar på ålderdomen är också stora och antalet satsade kronor per äldre individ minskar.

Hur påverkas dessa kvinnor av samhällets attityder mot äldre?

Resultatet visar att biståndshandläggarna ser ålderism i samhället genom mötet med äldre och den egna samhällsuppfattningen. De uppgav att diskriminering, fördomar och stereotyper finns i samhället som ställer till problem för äldre människor, utanförskap, sämre bemötande och ett bidragande till en negativ självbild.

Hur ser du på äldre personer?

Om de äldre i vårt samhälle finns i dag, efter alla utredningar, så många besked att det liksom är klarlagt en gång för alla hur seniorer ser ut, hur de mår, hur de lever och vad de behöver. Charmen och rikedomen i den personliga mångfalden finns inte med i synfältet.

Hur ser man på äldre människor?

Med ett långt och verksamt liv bakom sig borde äldre personer ses som viktiga resurser i samhället – som stöd och förebilder i släkten och i lokalsamhället. Många ser fram emot pensioneringen som en välkommen ledighet efter ett långt och strävsamt yrkesliv.

Hur kan attityder i samhället kring åldrande påverka upplevelsen av åldrandet?

Nästan hälften känner någon som gått i pension tidigare än vad de själva önskat, det vill säga ofrivillig pension. Det är dessutom en utbredd uppfattning bland seniorer i Sverige, att fördomar mot äldre är vanliga på arbetsmarknaden.

Vad kan negativa attityder till äldre i vårt samhälle få för följder för den enskilda äldre?

Negativa attityder till äldre kan bli synliga genom att de byggs in i avtal och lagar i arbetslivet, och kan i viss mån ligga bakom det som kodifieras i kollektivavtal. Negativa attityder till äldre kan ha kodifierats i den sociallagstiftning som till stora delar upphör att gälla för personer som fyller 65 år.

Share this post