Innehållsförteckning
Hur snabbt förlopp leukemi?
Akut leukemi har ett snabbt sjukdomsförlopp och förekommer även hos barn och unga personer. Kroniska leukemier, som har ett långsammare förlopp, utmärks av en ökad produktion och ansamling av mogna blodkroppar, som ser normala ut men som beter sig onormalt.
Vad är leukemi symtom?
Leukemi symtom 1 Trötthet 2 Långdragna halsinfektioner eller andra infektioner 3 Lättare för att blöda 4 Feber, avmagring, svettningar nattetid 5 Smärta i skelettet 6 Svullna lymfkörtlar eller förstorad mjälte
Hur behandlas leukemi?
Behandling. Leukemi behandlas med flera olika cellgifter och strålning. Ofta ges även glukokortikoider för att dämpa inflammation som kan uppstå vid behandling. Förebyggande behandling mot hjärnmetastaser är även vanligt. I vissa fall är allogen transplantation av benmärg nödvändigt för att bota sjukdomen.
Hur ofta upptäcks kronisk leukemi?
Kronisk leukemi upptäcks inte sällan av en slump då ett blodprov, som har tagits av ett annat skäl, visar sig innehålla för många vita blodkroppar. Mer allmänna symtom som trötthet, svettningar och viktnedgång förekommer även vid kronisk leukemi och ibland kan också den normala blodbildningen vara hämmad.
Vad är akut lymfatisk leukemi?
Akut lymfatisk leukemi, ALL, är vanligast när barn får leukemi. Akut myeloisk leukemi, AML, är vanligare hos vuxna. Ju yngre du är, desto större möjlighet är det att bli av med en akut leukemi. Allra mest verksam är behandlingen för barn med ALL.
Hur många överlever ALL?
Den vanligaste barncancerdiagnosen i Sverige är akut lymfatisk leukemi (ALL). I snitt överlever idag 94 procent av de barn som drabbas. Förra femårsperioden var motsvarande siffra 89 procent.
Kan du leva länge med kronisk lymfatisk leukemi?
Du kan leva länge med kronisk leukemi. Kronisk myeloisk leukemi växer långsamt, vilket leder till att många patienter kan i princip leva ett helt liv med sjukdomen även om medicinering kan krävas. Om du drabbats av kronisk lymfatisk leukemi kan patienter ofta leva länge utan symptom som försämrar livskvaliteten.