Innehållsförteckning
Hur ställer man diagnos vid diabetes?
Diagnos ställs genom att man mäter nivån av socker i blodet (glukoshalten i blodplasma). De klassiska symtomen är törst, kissar ofta, trött och har gått ner i vikt. Om man saknar symtom krävs minst två fasteplasmaglukosvärden på eller över 7.0 mmol/l.
Vad är behandling av typ 1-diabetes?
Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.
Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?
Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes typ 2 – 1177 Vårdguiden. Till sidans huvudinnehåll.
Varför får du typ 2-diabetes?
Vid typ 2-diabetes får du ett eller flera av följande symtom: 1 Du blir trött och kraftlös. 2 Du blir mer törstig. 3 Du kissar oftare och större mängder. 4 Du får försämrad syn och ser dimmigt. 5 Du kan få klåda i underlivet.
Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?
Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.
Varför kallas diabetes för sockersjuka?
Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.
Hur behandlas typ 1-diabetes?
Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.