Ny

Hur tar sig flyktingar in i Europa?

Hur tar sig flyktingar in i Europa?

Flyktingar som vill ta sig till Europa kan inte bara att sätta sig på ett plan hit, även om man egentligen har rätt till asyl. De har visserligen rätt att få skydd i EU – men bara om de ansöker på plats i ett EU-land. Och EU har aktivt byggt upp hinder för att hindra flyktingar från att komma in.

Har EU någon gemensam flyktingpolitik?

EU måste få en gemensam flyktingpolitik som fokuserar på flyktingars rättigheter mer än på kontroller. Som en av världens rikaste regioner har EU en moralisk skyldighet att ta sitt ansvar för de flyktingar som söker sig hit.

Vad gör Röda Korset i Syrien?

Röda Korset har varit på plats i Syrien sedan krigets första dag, och en av våra största insatser är just att ge människor mat. Vi delar ut bröd, delar ut matpaket med basvaror till familjer och serverar värmande måltider i våra storkök.

Vad är Assad regimen?

Det var en form av ”svågerkapitalism,” där statliga industrier fick nya ägare i form av mäktiga individer från regimen eller med nära band till regimen, som t. ex. familjemedlemmar till regimens toppar. En sådan individ är Rami Makhlouf, en kusin till president Bashar al-Assad.

Vilket land tar in mest invandrare i Europa?

Tyskland var det land som tog emot flest asylsökande, följt av Frankrike och Spanien. 2019 tog Sverige emot 3,8 procent av alla asylsökande i EU. 2020 var fler än fyra av fem asylsökande yngre än 35 år, där de allra flesta var mellan 18–34 år.

Hur många flyktingar har återvänt?

Politiska beslut har sedan påverkat möjligheten att ta sig till Sverige och antalet asylsökande har minskat. Restriktioner under pandemin gjorde att antalet asylsökande minskade ytterligare under 2020 och 2021. Antalet asylsökande under 2021 är det lägsta under hela 2000-talet, drygt 11 000 personer.

Hur ser framtiden ut för Syrien?

Ingen kan förutsäga hur en trolig framtid för Syrien kan se ut. Efter mer än sex år av krig finns det ingen möjlighet att återskapa det som var. Framtiden är oviss. Men ”Post Conflict Futures” ger forskare i exil en möjlighet att skissa hållbara planer för landet tillsammans med forskare i Lund.

Share this post