Ny

Hur tolkar man en lag?

Hur tolkar man en lag?

Lagtolkning

  1. Subsumtion (Egentlig tolkning eller bokstavstolkning) — att tolka lagtexten utifrån ordalydelsen.
  2. Systematisk tolkning — att tolka lagens mening utifrån dess systematik.
  3. Subjektiv teleologisk tolkning — att tolka lagen utifrån det syfte lagstiftaren hade när lagen stiftades.

Hur använder man förarbeten som rättskälla?

Förarbeten är en viktig rättskälla, men domstolen är inte skyldig att följa vad som står i dem. Domstolen ska istället göra en intresseavvägning mellan den tolkning som kan ges av förarbeten och lagtext, vilket innebär att domstolen gör en helhetsbedömning anpassad till den enskilda situationen.

I vilken ordning används de olika Rättskällorna?

Vad som utgör rättskällor är lagtext, förarbeten, domstolarnas praxis och doktrin. Högst upp i hierarkin över rättskällor kommer lagar och författningar, det är alltså dessa som i första hand ska beaktas. Därefter kommer de förarbeten och motiv som ligger bakom författningarna.

Vilken rättskälla är viktigast?

Författningar, det vill säga grundlagar, lagar och förordningar, är den främsta rättskällan och de är bindande för domstolarna. Författningarna innehåller inte bara lagbestämmelserna, utan de kan användas för att tolka lagbestämmelser.

Hur används förarbeten?

# Förarbeten: I arbetet med att ta fram en ny lag (eller att ändra en. befintlig) görs utredningar i olika omgångar. Dessa utredningar kallas för förarbeten (eller ibland lagmotiv), och innehåller ofta mycket information om hur lagen är tänkt att tolkas och användas.

Vad är ett förarbete?

Med förarbeten menar man de utredningar, propositioner och utskottsbetänkanden som föregår en ny lag. I förarbetena ges bakgrund till lagens tillkomst och en utförlig beskrivning av intentionerna till hur den nya lagen skall tolkas och tillämpas.

Vilka rättskällor har Sverige?

En vanlig indelning i Sverige är att rättskällorna rangordnas i följande ordning:

  • Författningar (lagar med mera)
  • Förarbeten (till exempel propositioner)
  • Rättspraxis (prejudikat)
  • Doktrin (juridisk litteratur)
  • Övrigt (bland annat sedvänja)

Vilka olika slags rättskällor finns det?

Den främsta rättskällan är den skrivna lagen, kompletterad av förordningar och andra författningar. Bland övriga rättskällor finns domstolars avgöranden (rättspraxis), sedvänja (sedvanerätt), lagars förarbeten och rättsvetenskaplig facklitteratur (doktrin) samt allmänna rättsgrundsatser.

Share this post