Ny

Hur undersoker man livmodern?

Hur undersöker man livmodern?

Laparoskopi är en titthålsundersökning där livmodern, äggstockarna och omgivande vävnad undersöks. På Aleris utförs undersökning av erfarna gynekologer.

Hur vet man om man har cellförändringar?

Cellförändringar ger inga symtom, men följande symtom bör föranleda kontakt med vården: Om du får blödningar, flytningar eller upplever andra förändringar i underlivet, är det viktigt att ta kontakt med en barnmorska eller en gynekolog för en närmare undersökning.

Hur röntgar man livmodern?

Ibland blir det aktuellt med en skrapning efter undersökningen. Det sker ofta i lokalbedövning men kan också utföras i narkos och innebär att celler från livmoderns insida och livmoderhalsen skrapas ut med ett fint instrument.

Hur lång tid tar det att få cellförändringar?

Har man cellförändringar i livmoderhalsen beror det på att man vid något tillfälle blivit smittad av HPV när man haft sex. Sedan tar det lång tid, cirka 10–15 år, innan cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer.

Hur många kvinnor får livmoderhalscancer?

För att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer kallas kvinnor regelbundet till gynekologisk cellprovtagning. Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer är cirka 55 år. Varje år får cirka 500 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer).

Hur skyddar man sig mot livmoderhalscancer?

Det vaccin man använder i dag, Gardasil 9, skyddar mot HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. Vaccination tillsammans med regelbunden gynekologisk cellprovtagning ger ett mycket gott skydd mot livmoderhalscancer.

Vad beror på cellförändringar i livmoderhalsen?

Cellförändringar i livmoderhalsen beror för det mesta på en virusinfektion. Den vanligaste typen av cellförändringar läker av sig själv. Den typ av cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer kan tas bort genom en enkel operation.

Vad är tecken på livmoderhalscancer?

Livmoderhalscancer ger i tidiga stadier få eller inga symtom: 1 Små blödningar mellan menstruationerna kan förekomma. 2 Liksom blödning och ibland smärta under samlag eller när man krystar på toaletten. 3 Blodblandad flytning kan också vara tecken på livmoderhalscancer.

https://www.youtube.com/watch?v=Hckyxo8zP1s
https://www.youtube.com/watch?v=dAbTFYjNpd8

Share this post