Innehållsförteckning
I vilka bröd är jäst vanligast?
Vilket bröd man tänker baka avgör ofta vilket jäsmedel som används. Matbröd använder ofta jäst.
Vad gör jästen med brödet i en jäsningsprocess?
Jästen ger brödet volym och smak När man bakar bröd får man dessutom, genom jäsningen, igång en uppluckring och arombildning innan stärkelsen hettas upp. Processen fulländas sedan under avbakningen. Vid jäsningen förbrukar jästen socker och producerar koldioxid och alkohol i degen.
Hur jäste man bröd förr?
De naturliga bakterierna i luften och på sädeskornen hade satt igång en jäsningsprocess med godartade mjölksyre- och ättiksyre-bakterier. Degen kallas surdeg och används än i nutiden, om än främst av lokala bagerier. Surdegen gjorde det möjligt att jäsa degarna och skapa mjukare, luftigare och mer smakfulla bröd.
Vad kan socker och sirap bidra med i en jäsningsprocess?
Jäsningsprocessen gör att sockret förbränns helt och i det färdiga brödet finns det inte längre kvar något socker (förutsatt att man bara tillsätter 1–2 msk i en bröddeg med ca 5 dl degvätska).
Vad är röd jäst?
Jäst för söta degar har röda bokstäver på paketet och matbrödsjästen har blå. Jästcellerna i dessa två jästsorter är släkt, men de fungerar på lite olika sätt. I matbrödsjästen är de bättre på att omvandla maltos, som är en sockerart som finns i mjöl, till näring.
Vilka positiva egenskaper får ett surdegsbröd?
Fördelar med surdegsbröd är enligt Hedh (2004) att brödet får en egen karaktär med full arom och smak, en bra konsistens med vackra och täta porer samt ett elastiskt och saftigt inkråm.
Varför heter det pitabröd?
Pitabröd är ett runt, platt vetebaserat bröd som bakas med jäst. Brödet har en stor del i traditionell matlagning i många länder, bland annat i Grekland. Dess ursprung tros dock vara forntida Syrien. I västvärlden har pitabröd på senare år blivit populärt till rätter som falafel och kebab.