Innehållsförteckning
Kan ha sköld i Riddarhuset?
Varje sköld motsvarar en ätt som har introducerats på Riddarhuset. Den världsunika samlingen berättar åtskilligt om Sveriges politiska och kulturella historia. Sköldarna rymmer öden och förhoppningar hos människor från olika länder och samhällsskikt som haft det gemensamt att de adlats eller upphöjts till högadel.
Är heraldik rik?
Den heraldiska verksamheten i Sverige är sålunda fattig på forskning och undervisning, men rik på tillämpning. Det är ett kunskapsområde som mer utvecklats genom praktisk, konstnärlig tillämpning än genom forskning som ett systematiskt kunskapssökande.
Hur många sköldar finns det i Riddarhuset?
Vapensköldar prydde även riddarsalen i det äldre Riddarhuset nära Tyska kyrkan. Dagens samling består av 2330 synliga vapensköldar. En del utdöda ätter fick aldrig någon vapensköld och därför saknas 573 stycken.
Hur vet jag om jag är adlig?
Vem som hör till en adlig, friherrlig eller grevlig ätt var en sak som ankom på Kungl. Maj:t fram till 1809. Därefter reglerades den saken direkt i 1809 års regeringsform, fram till dess denna ersattes av den nuvarande regeringsformen 1974. Numera finns inte några bestämmelser om adlande.
Vad betyder heraldiska?
Heraldik är läran om vapensköldar. Idén att måla sin sköld med ett särskilt motiv som var ett kännetecken utöver att bara vara ren dekoration uppstod någon gång i början på 1100-talet.
Har jag ett släktvapen?
Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka. Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld.
Har släktvapen?
Det finns ingen som helst begränsning i rätten att ta sig ett eget släktvapen och sköld. Alla kan ta sig ett heraldiskt vapen. Du kan göra en sköld till dig själv (personligt vapen), eller så gör du den tillsammans med syskon och kusiner eller barn (då blir det ett släktvapen / familjevapen).
Kan man ta ett utdött Adelsnamn?
Det är otidsenligt att ett adligt och utdött släktnamn inte skulle få återupptas för att den manliga grenen har ”brutits” av en kvinna för 150 år sedan. Det ansåg en man som i rakt nedstigande led är släkt med adelsättens stamfader.