Ny

Kan inte hitta praktikplats?

Kan inte hitta praktikplats?

Prata med studievägledaren Många skolor har kontakter med såväl näringsliv som olika myndigheter och organisationer, och om de kan hjälper de gärna till att förmedla praktikplatser.

Vart ska jag prao?

Prao ska i första hand anordnas på en arbetsplats. I andra hand ska prao anordnas genom att eleven deltar i undervisning på ett yrkesprogram i gymnasieskolan.

Vad ska man prao på?

Du får lämna skola, läxor och klasskompisar för att prova på ett yrke. Prao ger dig möjlighet att se hur arbetslivet fungerar, vilka krav som ställs och vilken utbildning som behövs. Men tänk på att det är mycket upp till dig själv att tiden på praoplatsen blir bra och ger dig något inför framtiden.

Får en 14 åring jobba på ICA?

Hur gammal måste man vara för att jobba i butik? Den som gått ut grundskolan och fyller 16 år under året får ha ett ”normalt och ofarligt” arbete. Ungdomar under 18 år ska ha en handledare på jobbet. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och ge tydliga instruktioner.

Är LIA betalt?

Som lärling är du inte anställd och får därför inte lön från företaget, men har samma rätt till studiemedel som andra högskolestuderande. Lärandet på lärlingsplatsen innebär värdefulla kontakter med arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt efter avslutade studier.

– Det känns väldigt oroligt, om man inte hittar någon praktikplats hur ska man hitta ett jobb sedan? Det är yrkeshögskolans ansvar att se till att varje elev har en LIA-plats. Johan Lindahl säger att yrkeshögskolorna runt om i landet jobbar för att försöka få tag på praktikplatser men företagen behöver hjälpa till.

Vilka ställen tar emot prao?

Hitta praktikplats

  • Presentera dig: Vad du heter, hur gammal du är och vilken skola du går i.
  • Berätta varför du ringer: Du är intresserad av att praoa/praktisera på företaget.
  • Fråga om de tar emot elever och berätta vilken period det gäller.
  • Berätta varför du vill vara på just det företaget du ringer.

Vilka ställen kan man praoa på?

Över hela Stockholm finns sjukhus och vårdcentraler som varje år tar emot cirka 200 praoelever i årskurs 8-9. Platserna bokas via din studie- och yrkesvägledaren på respektive skola.

Share this post