Ny

Kan man ateranvanda kobolt?

Kan man återanvända kobolt?

Återvinning. I Sverige används cirka 500 ton kobolt per år och 10 ton återvinns (SGU, 2013). Kobolt kan återvinnas från batterier, legeringar och katalysatorer (ämnen som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förbrukas).

Varför bryts inte kobolt i Sverige?

Även om utvinningen ofta förkommer i moderna gruvor så finns platser där kobolt bryts under allt annat än säkra och lagliga förhållanden. Där kränkningar av mänskliga rättigheter och barnarbete är vanligt.

Vad gör man med återvunna batterier?

De alkaliska batterierna krossas och från krosset urskiljer man först magnetiskt järn (mindre än 25 %). Den återstående så kallade svarta massan levereras till zinksmältverket eller till en kemisk behandlingsprocess.

Har vi kobolt i Sverige?

Kobolt finns i berggrunden i många länder, även i Sverige. Trots detta förekommer ingen brytning i Sverige. I stället importeras metallen från Kongo där merparten av världens kobolt utvinns. Enligt SGU finns det kända tillgångar på omkring 19 000 ton i den svenska berggrunden.

Hur påverkar batteritillverkning miljön?

Nyligen publicerades dock en uppdaterad version av studien som visar på betydligt mindre påverkan på klimatet: utsläppen för batteritillverkningen ligger snararare på mellan 61 och 106 kg koldioxid per kilowattimme, beroende på om tillverkningen sker med fossilfri el eller inte.

Är batterier miljöfarliga?

Tungmetaller är extra viktiga att fasa ut ur kretsloppet för många av de anses vara särskilt miljöfarliga. Slänger du ett batteri som innehåller kvicksilver, bly eller kadmium i soporna, går tungmetallen ut i luften när soporna bränns och sen vidare in i ekosystemet till djur och natur.

Hur mycket kobolt finns i Sverige?

Minst 19 000 ton kobolt finns i svensk berggrund, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU). Och det är inte bara kobolt som finns i Sverige. Litium, som också behövs i batterierna finns i Bergslagen och sällsynta jordartsmetaller har hittats i Gränna.

Vad händer med batterier som återvinns?

Materialet som går att återvinna består av 35% nickel, 45% kadmium, 15% järn och 5% kobolt. Resten av batteriet återvinns som energi, eller tas om hand och förvaras på ett säkert sätt. Kvicksilverbatterier är ofta knappcellsbatterier (det vill säga små och runda).

Share this post