Innehållsförteckning
Kan man betala tillbaka lön?
Utgångspunkten är att om du fått en felaktig lön utbetald så måste du betala tillbaka den till din arbetsgivare. Trots att det inte var mitt fel? Ja, det stämmer. Dock finns det ett undantag som handlar om att du som arbetstagare agerat i god tro.
Vad menas med Löneskuld brutto?
Löneskuld korrigeras direkt kommande månad Skillnaden blir att från 1 januari korrigeras din eventuella löneskuld med löneavdrag på kommande lön, alternativt återbetalning via faktura med bruttobeloppet. Det innebär alltså nettobeloppet plus det skatteavdrag som gjorts och redovisats ska betalas tillbaka.
Hur kan man få Löneskuld?
Löneskuld – hur kan den uppkomma?
- Förskottssemester. Vi talar många gånger om att en medarbetare behöver tjäna in semester år ett, för att kunna ta ut betald semesterledighet under år två.
- Släpande avdrag.
- Lån från arbetsgivare till arbetstagare.
- Uppsåtligt orsakat skada.
Vad händer om man fått för mycket i lön?
Svar: Huvudregeln är att om man fått en felaktig lön utbetald ska den betalas tillbaka till arbetsgivaren. Det finns ett undantag i det fall att arbetstagaren varit i god tro, det vill säga varken insett eller kunnat inse att betalningen var felaktig.
Varför får man Löneskuld?
För äldre felaktigheter och felaktigt utbetald lön sker korrigering enligt särskilt regelverk. För alla inblandade parter är det bäst om en löneskuld prioriteras och hanteras så fort som möjligt. När det uppstår en löneskuld eller en tvist om en löneskuld är det aktuell arbetsgivare som är motparten.
Vad händer om man inte betalar Löneskuld?
Den som fått felaktig lön utbetald måste därav betala tillbaka både utbetald nettolön samt preliminärskatten som rapporterats till Skatteverket.
För vem gäller Kvittningslagen?
Kvittningslagen gäller om arbetsgivaren av misstag har betalat ut för mycket lön. Enligt Kvittningslagen har arbetsgivaren inte rätt att utan vidare dra av det på nästa löneutbetalning. Innebörden av lagen är att arbetsgivaren först ska söka ditt medgivande till kvittning.