Ny

Kan man bli utan loneokning?

Kan man bli utan löneökning?

Parterna i kollektivavtalet ska följa avtalet, vilket kan innebära att någon arbetstagare inte får en löneökning. Enligt studieledighetslagen är en arbetstagare som varit studieledig garanterad samma, eller likvärdig ställning, i fråga om arbetsförhållanden och anställningsvillkor som om hen inte varit ledig.

Kan man avtala bort lönerevision?

Oftast inte, eftersom du som nyanställd oftast anställs på årets lönenivå direkt. Men det går att förhandla om. Och du har rätt att veta redan när ni förhandlar om lön om du kommer ingå i kommande lönerevision eller inte.

Har man alltid rätt till löneförhöjning varje år?

De flesta löneavtal ger dig rätt till lönerevision och lönesamtal varje år. I de löneavtal, som träffas mellan den arbetsgivarorganisation som din arbetsgivare är med i och Unionen, står det bland annat när din lön ska ses över och om löneökningar. De flesta avtal ger rätt till en årlig löneökning.

Vilka omfattas av lönerevisionen?

Vem omfattas av lönerevision? Enligt de centrala avtalen är revisionstidpunkten den 1 oktober, om inget annat avtalas lokalt. Medarbetare som har en pågående tillsvidare- eller visstidsanställning före 1 oktober och framåt med en månadslön i föregående års lönenivå omfattas normalt av lönerevisionen.

Vem ingår i lönerevisionen?

Lönerevision sker för medlemmar i Seko och OFR/S genom förhandling mellan arbetsgivare och respektive arbetstagarorganisation. För medlemmar i Saco-S och anställda som inte är medlem i någon av de avtalsbärande arbetstagarorganisationerna sker lönerevisionen genom lönesättande samtal.

Har man alltid rätt till löneökning?

Det finns ingen lagstadgad skyldighet för en arbetsgivare att höja din lön. Däremot regleras detta ofta i kollektivavtal där fackförbunden kommer överens med arbetsgivaren om att arbetstagarna har rätt till löneökning.

Hur kan en löneförhandling gå till?

Under mötet sitter du ner med chefen eller HR-ansvarig och diskuterar vilken lön du ska få. Under detta samtal har du stora möjligheter att höja din inkomst – en möjlighet du bör försöka ta vara på! Om du vill öka dina chanser att lyckas i nästa löneförhandling bör du läsa vidare.

Vad är en rimlig löneökning?

”I år är det 2,0% enligt avtalet”. Din löneökning ska baseras på din individuella prestation och ditt bidrag till verksamheten. 2,0% är en central siffra och riktmärke, som chefen ska kunna anpassa till dig som individ.

Share this post