Kan man bota framfall själv?
Det finns saker du kan göra för att minska risken för framfall och för att lindra symtomen om du har framfall: Träna musklerna i bäckenbotten med knipövningar. Det kan minska symtomen och förhindra att framfallet blir större. Knipövningar botar inte framfall.
Kan man trycka tillbaka framfall?
Du kan känna dina bäckenorgan buktar ut ur slidan (du kan trycka alltså tillbaka dem med fingrarna)
Kan framfall försvinna?
Ett framfall kan du inte träna bort, men du kan eventuellt förhindra att framfallet blir värre eller att du får ett återfall.
Kan framfall bli värre?
När ett framfall uppstått ska man så långt som möjligt undvika påfrestningar mot bäckenbotten eftersom det kan göra besvären värre. För en överviktig person kan symtomen vara värre, därför är det bra om man kan gå ner i vikt.
Varför Prolapsring?
Prolapsring kan vara aktuellt: om patienten inte vill opereras. i väntan på kirurgi. om kirurgi inte är lämpligt.
Är det farligt att ha framfall?
Ett framfall är oftast inte farligt men kan kännas obehagligt och kan påverka ditt levnadssätt. Risken för framfall ökar med ålder och antalet vaginala förlossningar. Andra orsaker till framfall kan vara övervikt, kronisk hosta, arbete som innebär tunga lyft och svag bäckenbotten.
När bör framfall opereras?
Ibland kan livmodertappen och/eller livmodern också sjunka ned. Framfall kan också ge urinträngningar, svårigheter att tömma blåsa eller tarmen. Operation av framfall görs via slidan i lokalbedövning på Octaviakliniken. Exakt hur operationen går till beror på typen av framfall som konstateras vid ett läkarbesök.
Hur åtgärdas framfall?
Framfall kan behandlas antingen konservativt, exempelvis genom att behandla slemhinnorna, med ring eller kub, fysioterapi, livsstilsändringar eller eventuellt med olika ingrepp/operation. Läkaren fattar beslut om rätt behandlingsform.
Hur ofta byta Prolapsring?
Kvinna med vaginal prolaps som fått ringbehandling initierad hos läkare kan vända sig till barnmorskemottagningen för kontroll, tvätt och återinsättning av prolapsring. Kontroll sker vanligtvis en gång per år, eller oftare enligt ordination. Byte kan göras av barnmorska, allmänläkare med specialkunskap eller gynekolog.