Innehållsförteckning
Kan man få högt blodtryck av diabetes?
Mer än hälften har högt blodtryck Typ 2 diabetes uppträder ofta tillsammans med kroniskt förhöjt blodtryck (hypertoni) och även med förhöjda blodfetter, övervikt och äggvita i urinen (proteinuri). Dessa tillstånd utgör alla var för sig riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.
Vad ska en diabetiker ha i blodtryck?
Socialstyrelsen höjde 2015 rekommendationen för målblodtryck för personer med typ 2-diabetes. Baserat på konsensus från studier var det tidigare tradition att målet skulle vara <130 mm Hg och behandlingen intensiv vid hög risk för hjärt–kärlsjukdom. I riktlinjerna från 2015 höjdes målet till 140/85 mm Hg [1].
När man vaknar har blodsockret höjts igen?
När patienten väl vaknar har blodsockret höjts igen utan någon vettig förklaring. Det höga blodsockret är därmed en följd av det tidigare för låga blodsockret. Detta kan diagnosticeras genom att testa blodsockernivån vid två eller tre på natten. Om blodsockret är mycket lågt är diagnosen Somogyieffekten.
Kan man ha högt eller lågt blodsocker?
Att ha högt eller lågt blodsocker. I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt
Hur sänker man blodsockret?
Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.
Vad är för höga nivåer av socker i blodet?
Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga. Blir blodsockret mycket för högt eller mycket för lågt är det till och med farligt. Högt blodsocker. För höga blodsockervärden kan till exempel uppstå om man äter för mycket i förhållande till den mängd insulin eller tabletter man tar.