Innehållsförteckning
- 1 Kan man komma in med lägre Antagningspoäng?
- 2 Kan man tackar nej till förstahandsval universitet?
- 3 Kan man tacka ja till reserv och antagen?
- 4 Har för lågt meritvärde?
- 5 När får man veta om man kommer in som reserv?
- 6 Vad är högsta meritvärdet?
- 7 Vad är det högsta meritvärdet på gymnasiet?
- 8 Är 16 i meritvärde bra?
- 9 Är 12 meritpoäng bra?
- 10 Är 17 i merit bra?
Kan man komma in med lägre Antagningspoäng?
Ja, det går att komma in på nånting på universitetet med dina poäng. Eftersom antagningsgränserna till högskoleprogram och kurser styrs av hur många som söker så är det mycket lägre antagningspoäng för de utbildningar som är mindre populära.
Kan man tackar nej till förstahandsval universitet?
Du måste tacka ja till platser du vill behålla, gäller både reservplats och antagen plats. Tackar du inte ja så mister du allt, alla platser och chanser att prövas om på val nr 1 om du kom in på val nr 2, 3 eller annat. Är du antagen till ditt förstahandsval så stryks det andra och tredje val och så vidare.
Hur tackar man nej till en utbildning?
Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på Mina sidor där du också tackar nej till de utbildnings- eller reservplatser du inte är intresserad av.
Kan man tacka ja till reserv och antagen?
Första antagningsbeskedet Om du blivit antagen eller står som reserv, måste du tacka ja för att behålla din plats. Du tackar även nej till de utbildnings- eller reservplatser som du inte är intresserad av. När du har svarat skickas ett bekräftelsemejl till din e-post.
Har för lågt meritvärde?
Om det däremot handlar om låga betyg kan du göra prövningar. Då är det ett eller flera prov som kan vara upplagda lite olika beroende på vilken kurs det handlar om, och du får ett betyg på det sättet. Prövningar är oftast så att du läser och pluggar hela kursen på egen hand och sedan skriver provet på den komvux.
Vad händer om man tackar nej till sitt förstahandsval?
Men det är ofta så att man får en gymnasieplats och tackar man Nej till den, då har man ingen plats. Sedan kan man försöka få plats på någon utbildning där det är för få behöriga sökande, dvs där det finns lediga platser.
När får man veta om man kommer in som reserv?
När din sena anmälan väl har behandlats får du besked via mejl samt ett antagningsbesked. I de flesta fall kontaktar även universitetet eller högskolan dig direkt om du har blivit antagen. Om du har blivit antagen eller reservplacerad och vill behålla din plats behöver du inte svara på beskedet.
Vad är högsta meritvärdet?
Meritvärdets maxpoäng är 320. Med moderna språk är maxpoängen 340.
Är 13 Merit bra?
Om ditt snitt (jämförelsetal) är idag 13,87 och du får max meritpoäng ( + 2,5) blir ditt meritvärde rätt så mycket högre än idag. Betyg i kurser som ger dig meritpoäng räknas också in i ditt jämförelsetal och därför får du ännu högre höjning om du i t. ex engelska 7 och/eller i matematik 3 får C eller högre betyg.
Vad är det högsta meritvärdet på gymnasiet?
Jämförelsetal + meritpoäng = meritvärde. Ditt meritvärde kan bli högst 22,5. Med hjälp av räknaren kan du välja att utgå från ditt gymnasieprogram eller att fylla i alla kurser själv.
Är 16 i meritvärde bra?
Det är det lägsta meritvärdet hos personerna som blev antagna i urvalsgruppen. Om du t. ex. söker in till BI och det står 16,00 innebär det att den som hade lägst poäng och blev antagen hade 16,00.
Är 16 ett bra meritvärde?
Meritvärdet är summan av dina 16 eller 17 bästa betyg. Det 17:e betyget räknas med ifall du har läst moderna språk. Annars räknas meritvärdet ut på dina 16 bästa betyg.
Är 12 meritpoäng bra?
Det man kan säga ganska säkert, är att i fall man vill läsa till Läkare, Tandläkare, Veterinär, Arkitekt eller Psykolog – så kommer man inte in med 11 i Meritvärde för att det är mycket populära utbildningar som alltid kräver höga betyg eller högt resultat på högskoleprovet.
Är 17 i merit bra?
Hur kommer man in på en utbildning?
Du behöver ha det som kallas grundläggande behörighet. Sedan finns också särskilda behörighetskrav eller områdesbehörigheter som innebär att olika utbildningar har olika krav på vilka kurser från gymnasiet man måste ha läst för att vara behörig till en viss utbildning..