Innehållsförteckning
Kan man överklaga mark och Miljööverdomstolen?
En mark- och miljödomstols domar och beslut får överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, om inte annat är föreskrivet. Mark- och miljööverdomstolens domar och beslut får överklagas till Högsta domstolen, om inte annat är föreskrivet.
Vilka sitter i mark och Miljööverdomstolen?
Den dömande personalen på mark- och miljödomstolen består av juridiskt utbildade domare och tekniska råd. De tekniska råden har naturvetenskaplig eller teknisk utbildning och erfarenhet av sådana sakfrågor som domstolen prövar. I vissa mål deltar även särskilda ledamöter.
Vad innebär inhibition i fl FPL s mening?
Med inhibition avses att ett beslut, vilket annars gäller omedelbart, ska avvaktas med att utföras och inte får verkställas. En överinstans (t. ex. en hovrätt avseende en tingsrättsdom innehållande en betalningsförpliktelses) kan besluta om inhibition, om det är sannolikt att underinstansens beslut kommer att ändras.
Hur lång tid tar en överklagan till mark- och miljödomstolen?
Domstolarnas egna siffror visar dock att handläggningstiden för överklagade detaljplaner är lång. De 387 detalj- planeärenden som avgjordes i mark- och miljödomstolarna under 2018 tog i genomsnitt 5,3 månader, det vill säga cirka 23 veckor att handlägga.
Hur lång tid tar det innan en dom vinner laga kraft?
En dom från tingsrätt vinner laga kraft efter 3 veckor om den inte överklagas inom den här tidsfristen (50 kap. 1 § rättegångsbalken, RB). En dom från hovrätten vinner laga kraft efter 4 veckor om den inte överklagas (55 kap. 1 § RB).
När får beslut laga kraft?
Att en dom eller ett beslut har ”fått laga kraft” innebär att det inte längre går att överklaga. Tidigare har detta benämnts som att beslut har ”vunnit laga kraft”. Ett beslut får laga kraft 4 veckor efter kungörelse.
Vad krävs för inhibition?
Inhibitionen innebär inte att domen eller beslutet upphävs, enbart att verkställigheten har skjutits upp. Ofta fattas beslut om inhibition om ett beslut har överklagats till högre rätt och det ännu är oklart om det kommer att verkställas efter överprövningen eller inte.
Vem beslutar om inhibition?
Men i vissa fall beslutar tingsrätten om inhibition. Det betyder att Kronofogdens beslut inte gäller till vidare. Det kan till exempel innebära att Kronofogden inte får utmäta egendom som beslutet rör, tills tingsrätten har fattat ett slutligt beslut i frågan.