Ny

Kan man trana bort spinal stenos?

Kan man träna bort spinal stenos?

Vid vår ryggkirurgiska mottagning vid Östersunds sjukhus ingår sedan flera år ett träningsprogram i omhändertagandet av patienter med lumbal spinal stenos. Träningen består i belastning av cirkulationsapparaten, främst i form av cykling, och är grundad på det kliniska intrycket att träningen kan ha positiv effekt.

Varför ont i skinkorna?

Det vanligaste är att du får Bechterews sjukdom i ryggraden. Då finns inflammationen framför allt i de längsgående ledbanden. Den kan också finns i de små lederna mellan kotorna. Sjukdomen börjar ofta med en molande värk i nedre delen av ryggen eller i skinkorna, särskilt på morgonen.

Hur förebygga spinal stenos?

Tillsammans kan dessa förändringar leda till att nervrötterna i ryggraden nedersta del kläms ihop. Kan spinal stenos förebyggas? Några faktorer som sannolikt påverkar degeneration i ryggen är kända. Det gäller bl a rökning, som både påskyndar och försvårar åldrandet av diskarna.

Vilka faktorer har man sett kan öka förekomsten av långvariga rygg och nackbesvär?

Faktorer som ökar förekomsten av besvären är typ av arbete och utbildningsnivå (de med tyngre och stressiga arbeten samt de med lägre utbildningsnivå drabbas oftare). Även personer i högre ålder samt personer med psykologiska besvär och andra sjukdomar drabbas oftare (7-10).

Kan spinal stenos gå över av sig själv?

Spinal stenos är ovanligt om du är under 50 år. Besvären brukar komma först när du har fyllt 60 år och kan variera med bättre och sämre perioder. För en del går besvären över av sig själv.

Varför får man ont i sätesmuskeln?

Rumpan, eller sätet som vi kallar den för, består av väldigt många både stora och små muskler. Många gånger uppkommer smärta i sätet som en molande värk under eller efter aktivitet. Smärtor i sätet kan även bero på problem i ländryggen vilket påverkar funktionen i sätesmusklerna. Se ryggsmärta.

Varför spända Sätesmuskler?

Det beror bland annat på att vi sitter en stor del av dagen och muskeln i ljumsken, höftböjarmuskeln, blir stram. Med en stram höftböjarmuskel tippas bäckenet framåt (ökar svanken, *se nedre bild) och sätesmuskeln hamnar då i ett ofunktionellt läge för att kopplas in.

Vad är Lumbosakral Övergångskota?

Lumbosakral övergångskota En övergångskota, antingen en sakrali- serad L5 eller en lumbaliserad S1, är ett vanligt fynd vid undersökning av ryg- graden. Prevalensen för en över- gångskota är 4–30 procent hos nor- malbefolkningen.

Share this post