Ny

Kan systerbolag lamna koncernbidrag?

Kan systerbolag lämna koncernbidrag?

Koncernbidrag mellan systerföretag regleras i 35 kap. 4 § IL. De villkor som anges i lagrummet måste uppfyllas för att ett koncernbidrag ska kunna lämnas med avdragsrätt från ett helägt dotterföretag till ett annat helägt dotterföretag med samma moderföretag som givaren.

När är man ett dotterbolag?

Dotterbolag[redigera | redigera wikitext] Ett dotterbolag är en typ av bolag som styrs av ett annat bolag, moderbolaget. Tillsammans med moderbolaget ingår dotterbolaget i en koncern. Två dotterbolag som tillhör samma moderbolag kallas systerbolag.

När får man inte lämna koncernbidrag?

Mottagaren av koncernbidraget får inte ha hemvist i en annan stat, om det inte är ett företag inom EES som är skattskyldigt i Sverige. Näringsverksamheten får inte heller vara undantagen från beskattning enligt ett skatteavtal. Dessa krav finns för att ett koncernbidrag måste kunna beskattas i Sverige.

Hur bokföra lämnade koncernbidrag?

Lämnade koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 28 eller 19 krediteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 debeteras. Mottagna koncernbidrag redovisas genom att ett konto i kontogrupp 16 eller 19 debeteras samtidigt som ett konto i kontogrupp 88 krediteras.

Varför skapa dotterbolag?

När du skapar bolag 2 och tar pengar från bolag 1 så är det ingen avdragsgill kostnad. Å andra sidan är inte heller en eventuell vinst när/om du sen säljer dotterbolaget skattepliktig. Du kan göra affären när som helst. Du får föra över pengar mellan bolagen som du vill.

Vad räknas som koncernbolag?

En koncern är en grupp av företag förenade genom ägande. En koncern består av moder- och dotterföretag. Om ett företag (moderföretaget) äger så många aktier i ett annat bolag att det har mer än hälften av rösterna i det ägda bolaget kallas det sistnämnda för dotterbolag.

Vad är ett helägt dotterbolag?

Förstå dotterbolag Vanligtvis äger moderbolaget en majoritetsandel av dotterbolaget, från 51 till 99 procent. I fall där hela dotterbolaget – 100 procent – ägs av ett annat företag, kallas dotterbolaget för ett helägt dotterbolag.

Share this post