Innehållsförteckning
Måste kungen vara troende protestant?
Vi får också veta att kungen, hans barn och barnbarn är de enda personerna i Sverige som enligt lagen inte får välja sin egen religion. De måste tillhöra den del av kristendomen som lagen kallar ”den rena evangeliska läran”, alltså den religion som Svenska kyrkan har.
Måste kungen vara kristen?
Enligt successionsordningen ska Sveriges statschef, kungen, bekänna sig till den rena evangeliska läran som den är beskriven av den Augsburgska trosbekännelsen från 1593. Den tronföljare som inte erkänner denna lära kan enligt grundlagen inte vara Sveriges statschef, då man är ”från all successionsrätt utesluten”.
Vilken kung ligger begravd i Karlskrona?
Karl XI – envåldshärskaren | Popularhistoria.se.
Varför grundade Karl XI Karlskrona?
Stadens grundande Kung Karl XI utfärdade stadsprivilegierna, vilket bland annat innebar rätt att bedriva handel, år 1680. Anläggandet av Karlskrona genomfördes med stor kraft och målmedvetenhet. Efter ett trettiotal år var kvarteren på Trossö till stora delar bebyggda.
Måste kungen vara lutheran?
Eftersom Regeringsformen säger: “Konungen kan ej åtalas för sina gärningar.” Vårt rikes högsta ämbete handlar om gener. Av Successionsordningen framgår också att statschefen måste vara lutheran: Carl Gustaf Bernadotte kan alltså mörda utan att bli åtalad men tror han inte på Gud får han sparken.
Får kungen ha en religion?
I Sverige gäller religionsfrihet sedan ett femtiotal år. Denna religionsfrihet omfattar dock inte alla medborgare. Statschefen är undantagen. Kungafamiljen är enligt rikets grundlag hänvisad till att tillhöra en specifik trosuppfattning.
Kan kungen konvertera?
Religionsfrihet råder i Sverige dock inte för kungen. Enligt 4 § i successionsordningen måste kungen alltid vara av den ”rena evangeliska läran”, så som den kommer till uttryck i den Augsburgska bekännelsen. Väljer kungen att konvertera till en annan religion utesluts han från all successionsrätt.
Var är kungen begravd?
Den Kungliga begravningsplatsen ligger på en udde i Brunnsviken och utgör sista vilorummet för flera medlemmar ur ätten Bernadotte bland annat Gustaf VI Adolf, Drottning Louise och Prins Bertil. Begravningsplatsen är öppen för allmänheten under maj till augusti, torsdagar kl. 13.00-15.00.
Var ligger de flesta kungar begravda?
Riddarholmskyrkan är de svenska kungarnas gravkyrka och Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka. Här vilar bland andra de medeltida kungarna Magnus Ladulås och Karl Knutsson Bonde. Med drottning Kristina som enda undantag, vilar här de svenska regenterna från Gustav II Adolf (d. 1632) till Gustaf V (d.