Innehållsförteckning
Måste man gå tillbaka till arbetet kan chefen tvinga dig att jobba kvar hemma?
Vad ska jag göra? – Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att alla som kan ska jobba hemma, så arbetsgivaren måste åtminstone kunna motivera sitt beslut och visa att man vidtagit åtgärder för att skapa en smittsäker arbetsplats.
Kan arbetsgivaren tvinga mig att jobba hemifrån?
Kan arbetsgivaren tvinga mig att arbeta hemifrån? Nils Bergh, arbetsrättsjurist vid Almega. – Nej. Om du tidigare har arbetat från kontoret så kan arbetsgivaren när restriktionerna hävs inte tvinga dig att arbeta hemifrån.
Vill inte sluta jobba hemifrån?
Bra förutsättningar för ledarskap avgörande för att hemmajobb ska fungera. Ett närvarande ledarskap är viktigare än någonsin för att distansarbete ska fungera väl. Chefer måste få rätt förutsättningar – i form av tid och genom kompetensutveckling – att vara chefer.
Kan min chef tvinga mig att jobba sjuk?
Om arbetsgivaren bedömer att den som är sjukskriven (med eller utan sjukintyg, på hel- eller deltid) kan utföra vissa arbetsuppgifter – hemma eller på arbetsplatsen – så får arbetsgivaren fatta beslut om att dessa ska utföras. Det kan vara arbetsuppgifter man har normalt men det kan också vara andra arbetsuppgifter.
Kan man kräva att jobba hemifrån?
Nej, du kan inte kräva att få jobba hemifrån. Att avvika från arbetsplatsen olovligen kan ses som en arbetsvägran och du riskerar då allvarliga konsekvenser (eventuellt uppsägning och/eller skadestånd, upprepad arbetsvägran kan inte enbart leda till uppsägning utan även till avsked ).
Hur beter sig barn som blivit utsatta för övergrepp?
Beteendemässiga varningssignaler – såsom håglöshet, plötsligt ändrat beteende, ängslan, oro, nedstämdhet, aggression, sexualiserat beteende (avancerat för åldern) Tecken på självskada. Skador i underlivet eller ändtarmsöppningen. Greppmärken på lår eller skinkor.
Vad händer om jag inte går till jobbet?
Om en arbetstagare uteblir från arbetet, eller om någon giltig orsak för frånvaron inte kan lämnas, anses detta som olovlig frånvaro. Det bedöms som en allvarlig misskötsel och kan vara skäl för uppsägning eller till och med avsked.