Måste man ge D-vitamin?
D-vitamin behövs bland annat för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och bilda skelett och tänder. Rekommenderad mängd D-vitamin är 10 mikrogram per dag, för både barn och vuxna. Man behöver inte få i sig exakt den mängden varje dag.
Vad händer om man inte ger D-droppar?
Att glömma D-dropparna någon gång ibland är ingen större fara, men om man glömmer dem i flera månader finns risk för att barnet får D-vitaminbrist. Det gäller särskilt de allra minsta barnen som lever på bröstmjölk.
Vad kan man få i sig av D-vitamin?
Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.
Vad rekommenderas för dagligt intag av D-vitamin?
Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag på 300–400 IE D-vitamin (se faktaruta till höger). Flera forskare inom området anser dock att detta är för lågt och menar att rekommendationerna borde mer än tredubblas till minst 1000 IE per dag.
Vad är det för D-vitamin i livsmedelsdatabasen?
Värdet för D-vitamin i Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas omfattar både vitamin D3 (kolekalciferol) och vitamin D2 (ergokalciferol). D-vitamin anges ibland i internationella enheter. Omvandlingsfaktorerna mellan de två enheterna är: 1 IE = 0,025 mikrogram D-vitamin. 1 mikrogram D-vitamin = 40 IE.
Vilken form av D-vitamin finns i din hud?
Det finns flera former av D-vitamin. Vitamin D3 är den form av D-vitamin som bildas i vår egen hud då vi vistas i solen och finns även i till exempel fisk, kött och ägg, samt livsmedel berikade med vitamin D3. Vitamin D2 finns i svampar, till exempel stensopp (karljohan) och kantareller, samt livsmedel berikade med vitamin D2.