Ny

Maste man Gravsattas?

Måste man Gravsättas?

I Sverige råder det lag på att alla människor måste gravsättas efter sitt dödsfall. Har man sett på amerikanska filmer så är det inte ovanligt att man noterar att det står en urna framme i vardagsrummet med någon äldre släktings aska i.

Kan man välja sin begravningsplats?

Alla svenska medborgare har rätt att få en gravplats inom den ort personen är folkbokförd i. I den mån det finns gravplatser kan man även välja andra begravningsplatser som ligger utanför hemorten. Men oavsett möjligheterna så ska alltid den avlidnes önskningar respekteras.

Hur länge får man ha en begravningsplats?

Upplåtelse av gravplats kan förlängas mot en avgift efter 25 år. I samband med ny gravsättning i äldre grav förlängs gravrättstiden ytterligare i 25 år utan avgift. Detta gäller även i så kallade familjegravar. Vid förnyad gravsättning i en familjegrav, förlängs gravrättstiden med 25 år från den sista gravsättningen.

Måste man ha en kista?

Enligt lag måste du alltid ha en kista Enligt begravningslagen måste alltid den avlidna ligga i en kista vid kremering på grund av arbetsmiljömässiga och etiska skäl. Detta gäller oavsett om gravsättningen ska ske i form av en jordbegravning eller om den avlidna ska kremeras.

Hur många får ligga i samma grav?

Ofta kan askan från flera (normalt 2–4) familjemedlemmar begravas i samma grav, men det är olika hur många som kan begravas i samma grav beroende på begravningsplats. Vid upplåtelse av askgravplats utses ett ombud som tillsammans med kyrkogårdsförvaltningen avgör vilka andra som ska få gravsättas i graven.

Kan jag begravas i en annan kommun?

Alla har en garanterad plats för begravning i den kommun och församling som de tillhör. Vill du begravas i en annan kommun än din egen kan du (om du gör detta i förväg) ringa till den aktuella kommunen och höra efter vad som gäller.

Får man begravas i annan församling?

Kyrkolokaler kan också upplåtas för begravning av en person som inte tillhörde Svenska kyrkan men ändå hade en kristen livssyn. Men då tar församlingen ut en avgift för hyra av kyrkan och för att hålla ceremonin. Vill man ha begravningen i annan församling än hemförsamlingen kostar det också extra.

Hur fungerar askgravlund?

Vad är en askgravlund? En askgravlund är en variant av en minneslund, men med ett par viktiga skillnader: dels får anhöriga vara med vid gravsättningen, och dels får namnet av den avlidne finnas i askgravlunden. En namnskylt eller plakett kan sättas upp för att hedra den avlidne och tas bort efter ca 25 år.

Vad innebär askgravlund?

Minneslunden och Asklunden är två helt anonyma gravskick utan gravrätt. Man får inte närvara under gravsättningen och den avlidnes namn syns ingenstans. Blommor och ljus får lämnas på en avsedd plats.

Kan man välja var man vill bli begravd?

Får man begravas var som helst? Själva begravningsceremonin kan ske i princip var som helst. Inomhus eller utomhus. I kyrkan eller kapellet, i hemmet, i trädgården, vid stranden, vid graven, i allmän samlingslokal som Folkets Hus, i klubblokal, i personalmatsal osv.

Hur mycket kostar ett mausoleum?

Priset ligger mellan 20 000 och 35 000 kronor, men kan även stiga uppåt 50 000 kronor. Däremellan finns det otaliga kistor att välja på. Priset varierar beroende på material, färg, inredning och detaljer. Furu och björk är vanliga materiel och priset ligger mellan 6 000 och 10 000 kronor.

Vad är Direktkremation?

Direktkremation är när den avlidne kremeras snarast efter dödsfallet. Enligt svensk lag ska gravsättningen av kista eller kremering göras inom 30 dagar från dödsfallet. Om ni väljer direktkremering ska gravsättning av askan utföras inom ett år.

Hur många kan ligga i en familjegrav?

Gravskick. Gemensam askgravplats är ett alternativ för gravsättning av aska i ett tydligt angivet område utan gravrätt i enskilda gravar. Här ges möjlighet för upp till fyra askor inom samma familj att gravsättas i samma grav.

Vart kan man begravas?

Själva begravningsceremonin kan ske i princip var som helst. Inomhus eller utomhus. I kyrkan eller kapellet, i hemmet, i trädgården, vid stranden, vid graven, i allmän samlingslokal som Folkets Hus, klubblokal, personalmatsal osv. Man kan naturligtvis inte ordna begravningen på en plats där den väcker allmän anstöt.

Hur får man begravas?

Ett stoft får endast begravas på en enskild eller allmän begravningsplats. Efter tillstånd från Länsstyrelsen finns dock möjlighet att strö askan över öppna vatten eller naturmark. Tillstånd medges normalt aldrig för utströende på villa- eller fritidstomt, allmän plats och liknande.

Hur går Direktkremering till?

Direktkremering är en begravning utan ceremoni. Detta innebär omhändertagande av den avlidne, transport till krematoriet, kremering och därefter gravsättning i minneslund eller urngrav. Finns en familjegrav och viljan är att den avlidne ska vila i denna är även detta möjligt vid en direktkremation.

Vad kostar en kista i wellpapp?

När hon kollade upptäckte hon att det finns kistor av wellpapp, som kostar under 2.000 kronor – mindre än hälften så mycket som billigaste träkistan på Gotland som kostar omkring 4.500.

Share this post