Innehållsförteckning
När behövs intyg sjuk?
Om din patient är anställd För en anställd behövs normalt läkarintyg från och med dag 8. De första 14 dagarna patienten är sjuk betalar arbetsgivaren sjuklön i stället för vanlig lön. Från dag 15 kan patienten ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Har aktivitetsersättningen höjs?
Höjd garantinivå i sjuk- och aktivitetsersättningen Garantinivåerna för hel sjukersättning och aktivitetsersättning höjs med 0,25 prisbasbelopp till 1 006 kronor.
Hur mycket höjs Sjukpensionen 2022?
3 Höjt bostadstillägg för dem med sjuk- och aktivitetsersättning. Ett ensamhushåll kan nu få 6 550 kronor i månaden medan man i parhushåll får max 3 275 kronor i månaden vardera. Även taket för det särskilda bostadstillägget höjs.
När har arbetsgivaren rätt att kräva sjukintyg?
Arbetsgivaren har alltid rätt att kräva sjukintyg från åttonde dagen, men när det finns särskilda skäl kan arbetsgivaren kräva det från en tidigare dag, till och med från första sjukdagen. Särskilda skäl för tidigare intyg kan vara till exempel misstanke om missbruk eller behov av rehabilitering.
Har arbetsgivare rätt att neka läkarintyg?
Arbetsgivaren har inte rätt att kräva den del av ditt sjukintyg där din sjukdom anges. Däremot har du en skyldighet att på något sätt upplysa din arbetsgivare om ditt sjukdomstillstånd för att ge arbetsgivaren möjlighet att fullfölja sin rehabiliteringsskyldighet.
Vad är upprepad korttidsfrånvaro?
Försäkringskassans definition av upprepad sjukfrånvaro eller återkommande korttidsfrånvaro innebär att en individ varit sjukfrånvarande vid sex tillfällen under de närmaste 12 månaderna. I vissa fall räknas också fyra tillfällen på sex månader.
Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?
Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.
Hur kan du få sjukpenning?
Om du inte kan arbeta för att du är sjuk kan du få sjukpenning. De första två veckorna du är sjuk betalar din arbetsgivare sjuklön till dig i stället för din vanliga lön. Om du fortfarande är sjuk efter de två veckorna kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Hur ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren?
Första dagen du är sjuk ska du sjukanmäla dig till arbetsgivaren. Om du är deltidsarbetslös ska du också sjukanmäla dig till Försäkringskassan. 2. Ansök om ersättning för karensavdrag. Regeringen har beslutat att tillfälligt slopa karensavdraget från första sjukdagen från och med 11 mars 2020 och framåt.
Hur mycket får du i din sjukpenninggrundande inkomst?
Första året du är sjuk får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst i sjukpenning. Om du är sjukskriven längre än ett år sänks din sjukpenning till knappt 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Men om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare.